El passat dissabte 4 de setembre, al final de la missa de les 20h a la Basílica de Santa Maria de la capital del Penedès, va tenir lloc la benedicció i inauguració d’una reproducció de la imatge de la Mare de Déu de Foix.

Aquesta reproducció ha estat realitzada pels tallers Artesania Tintoré de Gavà, i promoguda i sufragada per l’Associació Cívica del Santuari de la Mare de Déu de Foix, la Parròquia de Santa Maria de Foix i les parròquies de Vilafranca. Recordem que la imatge de la Mare de Déu de Foix, de la qual se n’ha fet ara una reproducció per a la basílica de Santa Maria de Vilafranca, es venera en les seves festes al Santuari de la Mare de Déu de Foix i la resta de l’any es pot trobar a la parròquia de Sant Genís de Torrelles de Foix.

La imatge s’ha col·locat a la capella de Sant Jocund, que és la primera entrant a la basílica per la dreta, i que fins fa poc estava decorada només amb un plafó de ceràmica dedicat a aquest sant copatró de Vilafranca, obra de Josefina Via i Roig (2015). Abans de la pandèmia, el 7 de gener de 2020, s’hi van col·locar el conopeu i el tintinacle, els símbols basilicals perduts l’any 1934 i recuperats amb motiu de la celebració del centenari de la concessió del títol de basílica a l’església de Santa Maria de Vilafranca. I des del 31 d’agost de 2020, i durant un any, hi havia també la imatge de Sant Fèlix de Josep Ricart i Maymir (1959), que habitualment custodien a casa seva els adminstradors de la Festa Major però que aquest any no va poder ser així. Ara, doncs, després de la Festa Major del 2021, aquest espai que ocupava la imatge de Sant Fèlix ha quedat disponible i aquí s’ha ubicat la nova imatge de la Santa Maria de Foix.

La relació de la Mare de Déu de Foix amb Vilafranca és gran i antiga. Tothom coneix el Santuari, al municipi de Torrelles de Foix, i hi ha pujat alguna vegada.  Significativament, hi ha moltes nenes, noies i dones a tota la comarca que es diuen Foix, un nom desconegut en altres indrets però ben habitual aquí, a diferència d’altres advocacions també presents al Penedès però que no s’utilitzen com a nom de persona. Els goigs de Nostra Senyora de Foix, dels quals els Gogistes Penedesencs en preparen també una nova edició, sempre han portat en el subtítol “patrona i advocada del Penedès”. Aquest patronatge està molt arrelat en els pobles del seu entorn, sobretot Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca i Pontons, i també en altres poblacions properes de l’Arxiprestat de Vilafranca del Penedès, que s’apleguen en el seu Santuari el dia de la seva festa, avui 8 de setembre, i especialment el dia de l’Aplec de Foix (el dilluns de Pasqua).