Celebrat a l’Escorial (Madrid) del 21 al 23 d’octubre el X Congrés Nacional de Pastoral Penitenciària. Un Congrés molt esperat, ja que l’any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia.

La diòcesi de Sant Feliu de Llobregat va participar amb una representació de sis persones: el coordinador de la pastoral i capellà de Brians 1, Jesús Bel Gaudó, OM, el capellà de Brians 2, Xavier Rodriguez Callao, sj, el capellà del Mòdul de Dones de Brians 1, Jesús Roy Gaudó, OM, i els voluntaris Ignasi, José María i Mario.

El programa es va articular al voltant de moments formatius, testimonis i per compartir vivències i desafiaments. El títol del congrés, Un altre compliment de pena és possible, es va abordar des de tres àrees temàtiques de la pastoral penitenciària: religiosa, jurídica i social.

Justament la pandèmia, que ha endarrerit la celebració d’aquesta trobada, ha ofert noves pistes i llum al tema tractat, com apareix recollit a la Declaració Final del Congrés: “Molts presos han complert condemna a través de mesures alternatives: tercer grau, control telemàtic, suspensió de condemna, TBC, tallers… El més sorprenent d’aquestes mesures és que en cap cas no han generat més delictes ni més augment d’interns a la presó. Això ens ha portat al convenciment que, un altre compliment de la pena és possible, sense passar necessàriament per la presó.”

Aquest document recull les reflexions fruit del congrés, apostant pel desenvolupament d’un altre tipus de compliment de penes i demanant a l’església, a la societat, a la justícia i als mitjans de comunicació una mirada i acció més humana que afavoreixi la reinserció.

La declaració final conclou: “Com a Pastoral Penitenciària somiem amb un món on cada cop hi hagi menys presos. Un món positiu que vagi superant la presó com a recuperació de la persona per a la societat, en què el normal siguin sentències que es compleixin a través de mesures alternatives en un entorn social i familiar positiu per a la persona, i mai no siguin l’excepció. Conscients que apartar una persona de la societat no ajuda a la seva recuperació ni tampoc resol el problema social que el va poder portar a la presó. Creiem que els entorns positius ajuden a complir i fer realitat l’esperit de la llei que aposta per la reinserció i la recuperació social en el compliment de la pena”.

Et recomenem