El 3 de març va tenir lloc a Madrid la IV Trobada d’Oficines de Protecció de Menors sota el títol “Trobades entre víctimes i victimaris: una relació possible?”. Com a les anteriors cites, també el bisbat de Sant Feliu de Llobregat hi va ser present. En aquesta ocasió representat per Mn. Joan Pere Pulido, ja que la convocatòria s’ampliava als equips de formadors de la vida consagrada i rectors dels seminaris.

La Jornada va començar amb la salutació del secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. César García Magán, i de Jesús Rodríguez Torrente, coordinador del Servei de coordinació i assessorament de les oficines de protecció de menors.

La doctora en psiquiatria Montserrat Lafuente, oferí la ponència “L’abusador: perfils i identitats”. Cercant ajudar les persones que es dediquen a la formació als seminaris i a les congregacions religioses, a detectar i prevenir conductes de persones que puguin, amb el temps, mostrar tendències a l’abús en qualsevol de les seves formes.

La importància de la formació també humana i espiritual als centres formatius de l’Església es va tractar a la taula rodona “Per què es produeixen falles en la formació de sacerdots i persones consagrades?” Amb Mª Teresa Simón Lancis, psicòloga clínica i pèrit del Tribunal de la Rota de la Nunciatura Apostòlica a Espanya; Mª Jesús Mora Ruiz, formadora de les Religioses Concepcionistes Missioneres de l’Ensenyament; Fernando González, formador dels Germans de La Salle i Antonio López Solano, formador del Seminari Conciliar de Madrid.

A la tarda, tres  experiències amb víctimes. Amb el títol “El dolor sanat” intervingué una víctima abusada que donava compte del recorregut viscut en el seu procés de sanació. María Teresa Compte, de l’Associació d’acolliment a víctimes Betània, exposà “El dolor oblidat. El clam de les víctimes” i, finalment, “El dolor restaurat” mostrà l’experiència de trobades de restauració entre víctimes i victimaris. En aquesta sessió hi intervé Fernando García, de la Inspectoría Salesiana i Julián Ríos, de la Universitat Pontifícia de Comillas, expert en Justícia restaurativa.

A la nostra diòcesi es va crear l’abril de 2020 el Servei d’atenció a les víctimes d’abusos sexuals. Un servei que neix per garantir i facilitar els drets de tothom en els casos de denúncia d’abusos.

A més d’assumir els protocols de la Santa Seu i la Conferència Episcopal Espanyola, el bisbat de Sant Feliu de Llobregat està treballant a la redacció d’un document de bones pràctiques, que es preveu presentar a final de curs.

Contacte Servei d’atenció a les víctimes d’abusos sexuals:

Telèfon: 618 764 601 – Correu electrònic: atenciovictimes@bisbatsantfeliu.cat

Més info al nostre web, a la secció fissa de la capçalera, Atenció a les víctimes d’abusos.

Et recomanem