Voluntaris Pastoral Penitenciaria 7-5-2022

Era a la presó i vinguéreu a veure’m“, va ser la cita evangèlica que es va triar per utilitzar com a eslògan de les activitats que l’Església realitza sota el nom de la “Pastoral Penitenciària”, encarregada d’acompanyar i treballar tant en les presons com fora dels centres penitenciaris. Aquests serveis van des de la prevenció a la rehabilitació, reinserció social, atenció a interns i externs, famílies, víctimes, entre d’altres.  

Com era tradició, la Setmana de Pastoral Penitenciària se solia celebrar als voltants de la festa de la Mare de Déu de la Mercè i durant el mes de setembre, però enguany s’ha decidit celebrar-la durant aquesta primera quinzena de maig, al voltant de la festivitat de sant Pere Nolasc, fundador de l’Ordre de la Mercè. 

Aquesta tasca s’ha pogut visibilitzar a través de diferents actes als tres bisbats que conformen la Província Eclesiàstica de Barcelona.  

A la Casa de l’Església (Sant Feliu de Llobregat) el passat 7 de maig es va celebrar una trobada de voluntaris d’aquesta Pastoral. Cal tenir en compte que en el nostre territori, en particular, al terme municipal de Sant Esteve Sesrovires s’hi troben els dos centres penitenciaris amb més població reclosa de Catalunya: Brians1 (amb 1.042 interns i 32 voluntaris) i Brians2 (amb 1.318 interns i 29 voluntaris).  

També comptem amb un centre a Martorell i un altre a Sant Feliu de Llobregat, que s’encarreguen de la reinserció social dels interns, un cop han sortit de la presó.  

Després de dos anys sense poder celebrar aquestes trobades, aquest ha estat el primer any que tots els voluntaris de les dues presons s’han pogut retrobar, per a compartir experiències i encoratjar-se a continuar endavant. També es va analitzar l’efecte de la pandèmia i es van descobrir algunes dificultats, debilitats o desànims… Però també es van compartir les diferents oportunitats, idees i el compromís que els uneix.  

A causa de la reducció de mobilitat dels interns durant la pandèmia, la feina es va veure multiplicada i es van repetir les activitats a cada mòdul. Gràcies a això, les misses, l’atenció catequètica i l’acompanyament personalitzat van cobrar més qualitat i profunditat.  

La trobada va acabar amb els testimonis de Mn. Josep Maria Fabró, capellà durant molts anys de Brians1 i Brians2. I de Margarida Riba, veterana voluntària de Brians2 que, resumeix la seva experiència com una injecció de joia i esperança. 

 

Et recomenem