El darrer dissabte 26 d’octubre al Col·legi de la Sagrada Família de Gavà es va celebrar la Trobada Arxiprestal 2022, organitzada pel Consell Pastoral de l’Arxiprestat de Bruguers. Hi assistiren representants dels Consells Pastorals de les corresponents catorze parròquies, ubicades a El Prat de L, Viladecans, Sant Climent de L., Gavà, Begues, Olesa de Bonesvalls i Castelldefels.

I no són els únics. El proper dissabte 3 de desembre, l’Arxiprestat de Piera-Capellades té programada la seva Jornada de Formació Arxiprestal. Serà a l’església de Santa Maria de Capellades de 17 a 19 h. Amb el títol “Aprofundirem a la Sinodalitat, ser Sínode!”, la jornada comptarà amb les aportacions de Joana Campoy i Pilar García.

L’objectiu de la trobada de Bruguers era prendre consciència que el treball desenvolupat durant el curs passat sobre el Sínode no té un punt final: ara es tracta d’aprofitar i impulsar les propostes sinodals expressades a les parròquies del territori. La llum de tot allò que s’ha descobert com a necessari i vital en les comunitats parroquials es pot aprofitar per continuar caminant endavant en la direcció justa.

Iniciat l’acolliment dels participants, obrí l’acte mossèn Xavier Ribas, arxiprest, agraint-els-hi l’assistència, i als Germans de la Sagrada Família de Belley, titulars de l’escola, haver-los facilitat el lloc per fer-ho en tan bones condicions. Tot seguit es va compartir la pregària del Sínode i mossèn Josep Maria Gómez, inicià la seva intervenció. La primera part tingué un caire més conceptual exposant les motivacions del papa Francesc en convocar aquest Sínode, amb unes condicions participatives que donen veu a tot el Poble de Déu.

Després aportà un resum crític de la situació de la societat i des de l’Església pecadora, farcida d’escàndols i impregnada de clericalisme, fins a l’Església santa, que s’obre cada dia al món, com una gran llum, amb la tasca d’homes i dones que donen testimoni de l’amor de Déu al món.

Finalment presentà el resum d’aportacions arxiprestals tant negatives com positives, i les propostes diocesanes. Tot plegat per posar la mirada cap on anem, per evitar que la feina feta restí empolsant-se arxivada en una estanteria. La sinodalitat és sempre un procés de disceniment i pregària, en la comunió, la participació i la missió, indispensables per seguir l’impuls de l’Esperit. Per això, suggereix que cada parròquia, aquest curs:

  • Entri en un procés assembleari, on esbrini la millor manera de portar a terme la missió de l’Església, atenent les propostes sinodals, en la mesura que les pugui assumir.
  • Potenciï el paper de persones laiques, exercint ministeris concrets, amb la formació adient i es vagi desclericalitzant el clergat.
  • Totes les parròquies disposin d’un Consell Pastoral, actiu, creatiu i eficaç, obert a l’Esperit.
  • Les unitats pastorals constituïdes per més d’una parròquia tinguin un “Consell interparroquial”, amb els seus representants, on estableixin les estratègies pastorals necessàries i d’ajuda mútua.

I recomanà deixar-nos sorprendre per les conclusions que ens aporti la fase Continental i la fase General, el proper 2024, sempre oberts a l’Esperit Sant.

Després d’un refrigeri, a mig matí, es va treballar un qüestionari en diversos grups. Les conclusions de cada grup es van lliurar com una ofrena compromesa al Senyor, de continuar treballant sinodalment i pel Sínode, en l’Eucaristia que es va celebrar a continuació, presidida pel nostre bisbe diocesà monsenyor Agustí Cortés, que exhortà al treball sinodal com un bé preuat per a la nostra Església.

La trobada finalizà amb un dinar de germanor, seguida d’una agradable sobretaula.

Et recomenem