Les obres de restauració de la teulada de la basílica de Santa María finalitzen aquest mes després de nou llargs mesos de treballs. Aquesta reforma ha estat la més llarga de les restauracions dutes a terme fins ara al temple, des que va començar el projecte de rehabilitació l’any 2010. Gairebé tota la fase de la coberta s’ha pogut executar gràcies, en part, als fons FEDER assumits per la Generalitat de Catalunya. 

Així mateix, cal agrair el suport rebut de les diferents aportacions que s’han anat rebent durant aquests darrers anys, procedents de subscripcions periòdiques, la recaptació de la campanya “Apadrina una teula”, l’exposició de teules i tots els artistes que van voler participar. I per últim, agrair Pinnae per l’organització del concert de l’Escolania de Montserrat, a benefici de les obres de la teulada.  

Aquesta reconstrucció ha afectat, com ja hem comentat abans, tota la coberta principal, inaugurada el 1760 després de l’enfonsament de la teulada original, i les teulades laterals de la façana nord. Segons Xavier Aymerich, rector de Santa Maria, a l’interior de capella s’han mantingut les encavallades de fusta. S’han modificat tots els rastrells i s’ha instal·lat un sistema d’aïllament. Les peces verdes dels careners s’han tornat a posar al seu lloc, respectant les que s’han pogut recuperar i fent-ne reproduccions d’aquelles que estaven deteriorades. El mur que suporta la teulada ha estat netejat i les finestres han recuperat les seves dimensions originals. Així mateix, s’han fet alguns canvis pel que fa a la cornisa de la teulada principal, on s’hi ha instal·lat un canal de metall que recull les aigües i afavoreixen una millor expulsió.  

Per altra banda, s’està treballant en la restauració dels vitralls més malmesos, i tornaran a ser-hi presents durant el mes de juny, amb la qual cosa, quedarà complet el conjunt de 28 vitralls de la basílica.  

Però encara hi ha molta feina a fer, ja que la Comissió Santa Maria 2020, continua fent feina per tal d’aconseguir fons i poder planificar així la següent etapa, la façana nord. On es netejaran els murs i es restauraran totes les gàrgoles i carasses que hi ha. És per aquest motiu que està oberta a nous patrocinadors, donacions i iniciatives que permetin continuar recaptant fons per les properes obres.  

Et recomenem