Aquest diumenge 16 de juny, a les 11.10 h, s’ha retransmès el programa SIGNES DELS TEMPS de TV3, dedicat al doble aniverari que celebrem enguany. Seguidament, hi trobareu l’enllaç per veure’l

El naixement de la diòcesi

El 2004, el Vaticà va dividir l’Arxidiòcesi de Barcelona en tres, i van néixer els nous bisbats de Sant Feliu de Llobregat i de Terrassa. El bisbe Agustí Cortés ha portat sempre el timó de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. “La llavor que he fet aquí, al llarg de 20 anys, només Déu ho sap. I en quina mesura aquesta llavor, trencant-se i morint, ha donat vida”, diu el bisbe Agustí.

El sacerdot, Joan Pere Pulido, secretari general i canceller d’aquest bisbat, explica com ha evolucionat la diòcesi, i quins reptes té al davant: “Des de l’inici tot s’ha fet amb molta cura. D’aquella ferida inicial, que comporta tota divisió, amb paciència, el bisbe Agustí, n’ha fet una medicina. Ha convidat a viure la creació de la diòcesi com una oportunitat. El repte ha estat i continua sent apropar l’església a la gent”.

Compartir responsabilitats amb els laics

Aquest bisbat té 123 parròquies i 80 capellans. “Això fa que els religiosos, laics i laiques, davant la realitat, sentin que la diòcesi la construïm entre tots”, afirma Joan Pere Pulido. I recorda el testimoni del Joan i la Chiara, un matrimoni cristià, que són els responsables pastorals de la parròquia de Santa Maria de Cubelles, a la comarca del Garraf: “Viuen a la rectoria, ajuden al rector, que no pot viure a la parròquia, i a més tenen la seva feina”.

Per la jove Andrea Malagarriga, la parròquia de Sant Llorenç forma part de la seva vida. De ben petita ja hi anava amb la seva mare, i ara és catequista. “Aquí vaig conèixer el meu marit, ens van enviar de missió a Hondures junts. Vam tornar i, això, és casa meva. Trobo a faltar més famílies joves i més nens. M’agradaria que la meva filla trobés amics a la parròquia, com nosaltres hem fet”, explica.

Eucaristia i festa popular

Recentment ha tingut lloc l’acte central de celebració dels 20 anys del bisbat i els 500 anys de la catedral-parròquia de Sant Llorenç. En aquesta catedral s’ha celebrat una Eucaristia solemne presidida pel nunci apostòlic Bernardito Auza, i concelebrada pel bisbe Agustí Cortés i altres autoritats religioses rellevants de Catalunya. En un missatge de vídeo el papa Francesc ha instat la comunitat cristiana “a ser valents, veritables testimonis de Crist. Val més equivocar-se per fer, que no pas per no fer”.

El vincle amb la comunitat cristiana i la ciutat

Tot seguit s’ha fet una festa amb dinar popular i paella inclosa, per un miler de persones. Joan Lorenzo diu “hem compartit la festa amb tots els grups parroquials i les colles de cultura popular, els esplais, persones joves i grans, ho hem celebrat tots junts. Això és comunitat i això és parròquia. I celebrar-ho al carrer.”

Festa grossa a la plaça de la Vila amb la presència d’un grup destacat de joves. L’Alba Arregui viu a Copenhaguen i ha vingut expressament per compartir aquest dia. “He vingut a celebrar-ho amb la meva gent de tota la vida. La parròquia m’ha donat aquest sentit de comunitat, d’estar en un lloc una mica més gran de tu mateix i tenir algú que sempre està disposat a ajudar-te i recolzar-te”, diu l’Alba.

Isabel Campmany diu que a l’inici va quedar impactada al saber que “una vila com Sant Feliu de Llobregat tindria un bisbat i una catedral. Ara bé, el tarannà del bisbe Agustí va fer que fos un impacte molt positiu. Jo sempre havia pensat que a la diòcesi de Barcelona, que és enorme, el bisbe el teníem molt lluny. I ara el bisbe el tenim aquí. Jo soc catequista i m’hi puc adreçar per qualsevol cosa, i tothom ho pot fer”.

Per veure el ‘SIGNES DELS TEMPS’ corresponent a aquest diumenge 16 de juny, cliqueu aquí:

https://www.ccma.cat/3cat/festa-grossa-a-sant-feliu-de-llobregat/video/6288027/?ext=SM_TW_F4_CE24_?ext=SM_WP_F4_CE24_

El programa

Signes dels temps” va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, i és un dels programes més veterans de TV3. Actualment, “Signes dels temps” és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l’ajudant de realització; Eulàlia Tort Brodó és a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació. 

Et recomanem