El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés Soriano, ha fet pública la següent nota en el dia d’avui, celebració de la Jornada per la Vida

 

SÍ A LA VIDA
Nota de Mons. Agustí Cortés Soriano, bisbe de Sant Feliu de Llobregat,
 en la Jornada per la Vida
Sant Feliu de Llobregat, 25 de març de 2021

L´aprovació de la Llei d´eutanàsia en el Congrés dels Diputats, el passat 18 de març, no ens pot deixar indiferents.

És molt greu considerar que provocar la mort d´una persona malalta o discapacitada sigui legal.

No sols rebutgem l´eutanàsia perquè la vida és un do de Déu que administrem, però que no tenim dret a suprimir voluntàriament, sinó perquè l´eutanàsia atempta intencionadament contra la vida d´un esser humà vulnerable. La dignitat intrínseca del malalt ve del fet que és una persona humana. No és menys persona qui està malalt; i que ho demani el mateix malalt no legitima que es pugui provocar la mort. Aquesta dignitat no és més respectada pel fet de permetre que pugui demanar la seva pròpia mort, sinó precisament ajudant-li a viure en condicions més humanes.

Les persones malaltes o amb discapacitat han de rebre ajuda per portar una vida tan normal com sigui possible. La societat en general i l’Estat en particular tenen l’obligació de proporcionar un entorn social adient i, sobretot, de garantir l´accés a unes cures pal·liatives de qualitat.

Aquesta llei comportarà molta desconfiança en el metge, el personal d´infermeria i la família. Saber que el metge et pot matar, encara que teòricament s´han de complir uns requisits, crea una gran inseguretat en la relació entre el metge i el pacient. Permetre l´eutanàsia és una invitació a demanar-la.

Per evitar l´aplicació de l´eutanàsia a persones vulnerables pot ser molt convenient la signatura d´un correcte Testament Vital o Document de Voluntats Anticipades. En aquest s´especifica que s´administrin els tractaments adequats per pal·liar els sofriments, però que no s´apliqui l´eutanàsia. Un model d´aquest escrit es pot trobar en aquest enllaç.

En la nota titulada L´eutanàsia genera més problemes que solucions, de la Delegació de Família i Vida del nostre Bisbat (23 de desembre de 2020), es van recollir més arguments per rebutjar que es pugui provocar la mort del malalt o de la persona amb discapacitat.

A tot el món només sis països, amb Espanya, permeten aplicar l´eutanàsia. La defensa de la vida va més enllà de les tradicions culturals, mèdiques o religioses, i per això cal que qualsevol persona de bona voluntat, catòlica o no, senti la responsabilitat de fer tot el possible per protegir el dret a la vida.

Agustí Cortés Soriano
Bisbe de Sant Feliu de Llobregat