L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu presenta la “Guia per a l’acompanyament de la soledat no desitjada en persones gran” adreçada a professionals de l’àmbit de la salut i del sector social. Qualificada com l’epidèmia silenciosa del segle XXI, aquesta realitat afecta a més de 30 milions de persones a Europa i multiplica per cinc les probabilitats de desenvolupar depressió i ansietat. A l’Estat espanyol, 3 milions de persones pateixen solitud sense desitjar-ho. I si parlem de persones grans les xifres se situen en 1 de cada 3, segons la Fundació “la Caixa”.

La soledat no desitjada és un problema social i sanitari que afecta cada vegada a més persones a tot el món i que fa evident un model social que genera fortes desigualtats i deixa al marge a moltes persones. Afecta sobretot a la salut psíquica i mental de les persones que la pateixen, provocant l’augment de la incidència de la depressió, l’ansietat i els trastorns del son. Limita el dret de participació en la societat i té conseqüències negatives en múltiples aspectes de la vida, com la salut física i mental, generant costos socials.

Davant aquesta realitat, Sant Joan de Déu, seguint els seus principis i valors amb l’objectiu d’atendre les persones en situació vulnerable, considera molt important la creació de la “Guia per a l’acompanyament de la solitud no desitjada en persones grans” que facilita eines per detectar qui la pateix, mesurar la soledat que pateixen i intervenir en elles amb un enfocament integral que tingui en compte la persona en la seva totalitat.

A través de diferents veus, aquest recurs orienta cada capítol cap a un col·lectiu específic: professionals, voluntariat i ciutadania; aportant reflexió i propostes d’implicació per contribuir a pal·liar aquesta realitat. La soledat no desitjada és un sentiment subjectiu i no desitjat de falta o de pèrdua de companyia, provocada per factors com l’envelliment progressiu de la població, la pèrdua de persones estimades o l’augment del nombre de llars unipersonals. L’objectiu de la guia és oferir elements de reflexió i conscienciació social davant del repte que suposa l’atenció de la solitud no desitjada de les persones grans i que sigui una eina pràctica i rigorosa per als diferents professionals sanitaris.

El document està realitzat per experts de Sant Joan de Déu en salut mental i soledat i coordinat per l’equip de Solidaritat de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu Espanya en el marc d’un projecte de sensibilització finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 del Govern d’Espanya. La campanya inclou, a més, materials de divulgació sobre la temàtica elaborats per la plataforma digital SOM Salut Mental 360 com el monogràfic sobre soledat i persones grans, dins del qual s’ha previst un webinar adreçat a professionals que tindrà lloc aquest dimarts 21 de maig, a les 18.00 h.

Un dels experts és Jordi Ramon Rizo, infermer especialista en salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat (Barcelona), que fa més de 10 anys que treballa en soledat no desitjada en persones grans des del vessant comunitari. Segons la seva experiència, “la soledat és un problema social al que s’ha de donar una solució social.” Aquest infermer gestiona grups de persones grans, algunes amb diagnòstic per depressió o distímia i amb tractament farmacològic que, a mesura que han participat en les activitats dels grups i de l’entorn, han millorat i han fet vincles amb d’altres persones. Jordi Ramon apunta que “no els diem que han de fer sinó que posem el focus en la part emocional i, sobre tot, escoltem.”

Et recomanem