El Pontífex ha demanat la reconciliació per a Myanmar i que es permeti l’entrada d’ajuda humanitària al país, així com a l’Orient Mitjà i Ucraïna. Ha expressat alleugeriment per l’alliberament de les monges a Haití i simpatia per les víctimes de l’atemptat a Istanbul. D’altra banda, el papa Francesc ha adreçat unes paraules per als malalts amb motiu del Dia Mundial contra la Lepra.

El papa Francesc ha continuat demanant la pau per als pobles del món en conflicte. Després de l’oració de l’Àngelus d’aquest diumenge 28 de gener, el pensament del Pontífex s’ha dirigit en primer lloc a Mynamar, on “des de fa tres anys el crit de dolor i el soroll de les armes han substituït el somriure”. La junta militar va prendre el poder al país asiàtic l’1 de febrer de 2021, deposant al govern del premi Nobel Aung San Suu Kyi, que es troba sota arrest domiciliari, mentre els enfrontaments entre l’exèrcit i la població i els grups armats han causat milers de morts i desplaçats. Unint-se a la veu d’alguns bisbes del país asiàtic, el papa Francesc demana amb ells que “les armes de destrucció es transformin en instruments per créixer en humanitat i justícia”:

“La pau és un camí i demano a totes les parts implicades que facin passos de diàleg i es revesteixin de comprensió perquè la terra de Myanmar arribi a la meta de la reconciliació fraterna. Que es permeti el pas de l’ajuda humanitària per garantir les necessitats de totes les persones”.

La guerra és un desastre per als pobles i una derrota per a la humanitat

Així mateix, el Papa ha demanat accés a l’ajuda per a l’Orient Mitjà, Palestina i Israel i “on sigui que hi hagi combats”.

“¡Respecte als pobles! Penso de cor en totes les víctimes, especialment civils, causades per la guerra a Ucraïna. Si us plau, que s’escolti el seu crit de pau. El crit de la gent que està cansada de la violència i vol que cessament la guerra, que és un desastre per als pobles i una derrota per a la humanitat”.

Tots ofereixen suport a Haití

El papa Francesc s’ha mostrat alleujat en conèixer l’alliberament de les sis monges segrestades la setmana passada juntament amb dues més a Haití. Espera que també puguin ser alliberats els molts altres segrestats per les bandes locals que fan estralls al país.

“Demano l’alliberament de tots els que segueixen segrestats i la fi de totes les formes de violència; que tots ofereixin la seva contribució al desenvolupament pacífic del país, per a la qual cosa cal un suport renovat de la comunitat internacional”.

Reflexions sobre l’atemptat d’Istanbul

El Pontífex també ha rebut la notícia de l’atemptat a l’església de Santa Maria Draperis d’Istanbul, on una persona va morir i diverses van resultar ferides en un tiroteig durant la missa. Finalment, el papa Francesc ha recordat la Jornada Mundial contra la Lepra i ha encoratjat els que es dediquen a l’auxili i la reinserció social dels que pateixen una malaltia “que, encara que en reculada, segueix estant entre les més temudes i afecta els més pobres i marginats” .

Et recomanem