En el discurs pronunciat davant els ‘Facchini della Macchina di Santa Rosa’ rebuts en audiència aquest divendres 12 de gener, el papa Francesc ha recordat l’exemple de la jove de Viterbo que va viure al segle XIII i va difondre l’Evangeli triant la pobresa absoluta i la caritat: és important testimoniar aquests valors amb fe, fortalesa i humilitat.

És una història arrelada al segle XIII la dels “Facchini di Santa Rosa”, la terciaris franciscana, patrona de Viterbo, la festa de la qual, el 4 de setembre, està precedida per laprocessó espectacular de l’anomenada Màquina de Santa Rosa, des del 2013 Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Els Facchini (costalers) tenen la missió de transportar la Màquina pels carrers i places de la ciutat. En rebre’ls en audiència a la Sala Clementina del palau apostòlic, el papa Francesc ha dirigit una salutació breu i ha lliurat un discurs preparat en què ha recordat l’experiència mística de la jove Rosa, que “va fer una opció d’absoluta pobresa i dedicació a la caritat i va ser una propulsora veritable , involucrant molts altres amb el seu amor a Jesús”. Un model a imitar.

“Necessitem sants així, també avui: persones que no es quedin en sabatilles al sofà, sinó que, cremant en el desig incontenible de viure i anunciar l’Evangeli, amb passió esdevenen contagioses a la santedat”, ha apuntat el Sant Pare.

Donar a conèixer l’Evangeli a través de Santa Rosa

Als portadors de la Màquina de Santa Rosa, el papa Francesc els demana que segueixin transmetent la memòria de la patrona de Viterbo, amb el seu servei i el seu compromís de vida cristiana, i ha subratllat que el transport de l’estructura – “alta uns trenta metres d’alçada i amb un pes mitjà de més de cinquanta quintals, al cim del qual està col·locada l’estàtua de la Santa”- és “un signe espectacular” que vol mostrar el gran exemple de Santa Rosa, a través de la qual es difon l’Evangeli.

Això és el més important: fer conèixer l’Evangeli a través de Santa Rosa; i fer-ho junts, units i solidaris, vivint els seus valors amb “fe, força i voluntat”, “respecte i humilitat”, perquè, en la processó i en la vida, ningú no pot realitzar només una gesta tan gran, com diuen els seus estatuts i com recorda un dels lemes que utilitzen junts durant la processó: “Semo tutti donin sentiment” (Tots tenim un sentiment).

Al text lliurat, el papa Francesc agraeix als Facchini “les nombroses activitats caritatives, culturals i morals” realitzades i els anima a mantenir viva la tradició de la festa de Santa Rosa.

Francesc amb alguns infants

La Societat dels Facchini di Santa Rosa ha donat al Sant Pare el coixinet de cuir típic dels portants que ocupen els llocs sota la base de la Màquina – pintat pel mestre Michele Telari, mentre que el constructor de Glòria – l’última Màquina de Santa Rosa realitzada – Vincenzo Fiorillo i el creador Raffaele Ascenzio han ofert un esbós de l’obra d’1 metre i 20 centímetres d’alçada. Per part del Monestir de Santa Rosa, la Mare Superiora Sor Francesca Pizzaia ha presentat una maqueta de fusta realitzada en el marc del projecte “Incastri per ricostruire” (“Peces per reconstruir”), resultat del treball dut a terme per un grup de reclusos que participen en les activitats de formació que el Centre d’Estudis Santa Rosa de Viterbo i la Universitat de Tuscia han posat en marxa des del 2020 en col·laboració amb la Presó de Viterbo i l’Associació de Facchini di Santa Rosa

Et recomanem