Com estar al costat dels malalts i dels qui pateixen?

 

La Delegació de Pastoral de la Salut, en la greu situació creada per la pandèmia del coronavirus, el confinament i la necessitat de mantenir la distància social, ha cregut oportú preparar unes orientacions per acompanyar i donar suport emocional i espiritual.

Al si de l’Església, ja és, ja era, una pràctica la de l’acompanyament a les persones, però actualment és molt convenient intensificar l’estar a prop dels qui pateixen a causa de la pandèmia.

Amb aquesta finalitat, doncs, s’han elaborat aquestes orientacions, com una eina pràctica, uns consells, per donar més seguretat i animar a fer aquest suport al malalt i a les persones properes a la malaltia i al patiment, encara que moltes vegades haurà de ser per telèfon o videotrucada.

S’inclouen indicacions pràctiques abans de contactar les persones, per mantenir la conversa i sobre el que convé i no convé dir, per mostrar proximitat, alhora que per fer una ajuda real i concreta en el terreny emocional i espiritual. També, en relació a l’acompanyament de persones catòliques, hi ha orientacions en relació a la pregària i la lectura de la Bíblia, per exemple, i sobre la pràctica dels sagraments en aquestes circumstàncies.