Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Noticies

 

Entrem en un any de misericòrdia i de gràcia

Data: 14 / desembre / 2015
Obertura de les Portes de la Misericòrdia a la catedral i a Montserrat

Després de l’obertura de l’Any Jubilar, Any Sant o Jubileu de la misericòrdia que el papa Francesc va solemnitzar el 8 d’octubre a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, a cada diòcesi del món es va inaugurar el Jubileu amb l’obertura de la Porta de la Misericòrdia a les respectives catedrals el tercer diumenge d’Advent, 13 de desembre.

A la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat aquest inici jubilar es va materialitzar amb l’obertura de la Porta de la Misericòrdia de la Catedral de Sant Llorenç, i també amb la que s’ha fixat al Monestir de Montserrat, establert pel bisbe Agustí Cortés com a lloc de peregrinació i d’indulgència jubilar a la diòcesi.

A la Plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat, ja des de les 17h s’anaven aplegant persones, vingudes de diversos indrets de tot el territori del bisbat. A les 18h, amb un repic de campanes, va començar l’acte a l’exterior de la catedral. Sobre la tarima preparada, després de la pregària inicial, es va llegir el passatge de l’evangeli de Lluc que recorda l’ovella perduda i trobada amb gran alegria pel bon pastor, i que està representat gràficament al logo de l’Any Jubilar. Es van llegir també els primers fragments de la Butlla d’indicció del Jubileu Misericordiae Vultus (Jesucrist és el rostre de la misericòrdia del Pare).
A continuació, una breu processó va conduir el bisbe, els preveres i diaques i tot els presents vers la porta principal de la catedral. Arribats al llindar, el bisbe Agustí va aclamar: “Obriu les portes dels justos, entrarem a donar gràcies al Senyor”, i mentre s’obria la porta va continuar: “Aquesta és la porta del Senyor: per ella entrem per obtenir misericòrdia i perdó”.
Aquest simbolisme va lluir amb esplendor en l’entrada massiva dels assistents per aquella única porta, de manera ordenada i fluïda, expressió del poble cristià desitjós de rebre i donar misericòrdia.
Ja dins del temple, l’aspersió amb aigua va fer memòria del baptisme dels cristians. A continuació la celebració va prosseguir com de costum i al final es va invocar la Mare de Déu com a Mare de la Misericòrdia i a la conclusió el bisbe Agustí va impartir la benedicció papal amb la indulgència annexa, per concessió del papa Francesc en ocasió del Jubileu de la Misericòrdia.

Per al bisbe Agustí, la impressió de l’obertura diocesana de l’Any Sant ha estat d’agraïment per la celebració tan participada i viscuda, amb la presència de moltes persones. Juntament amb aquest ressò, ha expressat el seu desig perquè tot allò viscut tingui efecte en la vida quotidiana dels cristians durant tot aquest any de gràcia.

Algunes impressions dels participants
He apreciat un gran simbolisme en tota la celebració: l’obertura de la porta que representa Jesús, la processó d’entrada rere el bisbe com a pastor... He gaudit amb els cants i molt especialment, de veure la catedral plena: això omple de goig!
• Molt emotiva. Cada punt de la celebració ple de significat: a l’exterior, la lectura de l’evangeli, la processó... El fet concret de picar a la porta i veure com s’obre, això només ho havia vist a la tele! M’ha agradat molt de participar-hi.
• Una celebració ordenada, equilibrada, no rígida, molt participada: solemne però no feixuga.
• Sempre hi ha detalls de logística que podrien haver resultat millor, però majorment, la impressió és que tot ha anat força bé. Hi havia 200 cadires afegides a disposició i tothom que va voler va poder seure.
• Magnífica. Recorrent tota la celebració es va poder viure la realitat i el significat de l’Any Sant de la Misericòrdia. Em va agradar l’homilia del bisbe Agustí, més que altres vegades.
• No es va fer pesada, tot i ser una cerimònia complexa, si vols dir-ho així. La megafonia va ser bona i això va ajudar a seguir bé cada moment
• Tot ha resultat bé, gràcies a la col·laboració de moltes persones. Si no fos així, no hauria estat possible.

Als peus de la Mare de Déu de Montserrat
Al matí del dia 13 es va obrir la Porta de la Misericòrdia al Monestir de Montserrat. A les 11h, el P. Abat Josep M. Soler que presidia la celebració, va començar l’acte a l’atri de la Basílica amb la proclamació de l’Evangeli i la lectura d’un fragment de la butlla del Papa Francesc que convoca el Jubileu. A continuació, seguit de la Comunitat benedictina i l’Escolania, es va adreçar cap a la porta per on els fidels accedeixen al Cambril de la Mare de Déu. Allà es va mostrar als fidels presents l’Evangeliari i va obrir els batents de la porta.
Aquesta processó va ser l’inici de l’Eucaristia del Diumenge III d’Advent, que també va tenir les particularitats pròpies de l’ocasió i que va acabar, abans de la benedicció de comiat, amb el cant de la Salve montserratina alternada amb la polifonia dels escolans.
Durant tot l’Any Jubilar de la Misericòrdia, la Porta Santa estarà ornada amb la inscripció “Annus Sanctus, Iubilaeum Misericordiae. 13-XII-15 – 20-XI-16”. Envia

Basílica de Montserrat

Resum Obertura Porta Misericòrdia Catedral de Sant Llorenç
Album fotogràfic Obertura Porta de la Misericòrdia a la Catedral de Sant Llorenç [+]