Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Noticies

 

Santa Maria de Vilafranca, 100 anys de basílica

Data: 2 / gener / 2020
Centenari de la concessió del títol de basílica menor

El proper dimarts 7 de gener de 2020, solemnitat de Sant Raimon de Penyafort, copatró de Vilafranca del Penedès, s'escau el centenari de la concessió del títol de basílica menor a l'església de Santa Maria pel papa Benet XV, que tingué lloc el mateix dia de l'any 1920. Amb motiu d’aquesta commemoració tindrà lloc una eucaristia solemne concelebrada a les 20h, presidida pel bisbe de Sant Feliu de Llobregat, monsenyor Agustí Cortés, amb la participació en els cants de la Schola Gregoriana de Vilafranca.
Al final de la missa es cantaran els goigs de Sant Raimon de Penyafort. També tindrà lloc la interpretació de l'Ave Verum de Mozart, a càrrec del cor Ave Verum, creat especialment per a aquesta ocasió, amb l'acompanyament de l'orquestra de cambra Art&So, a l'orgue Berenguer Montserrat i la direcció de Miquel Benito.
Aquesta celebració coincideix amb una nova fase de les obres de rehabilitació de la basílica que s'estan portant a terme (Santa Maria 2020), concretament de la part central de l'edifici: la teulada. La campanya de recaptació de fons continua oberta.

El títol de basílica
En origen, la basílica era un edifici romà per a transaccions econòmiques i jurídiques. La planta arquitectònica de la basílica va ser adoptada per als primers edificis religiosos cristians. Actualment, però, el nom de basílica no respon a criteris arquitectònics sinó que és el títol que es concedeix a esglésies notables per la seva antiguitat i prestigi, amb privilegis i compromisos especials. La concessió del títol de basílica a una església correspon al Papa.
N’hi ha de majors i menors. Només hi ha 4 basíliques majors, totes elles a Roma: Sant Pere del Vaticà, Sant Joan del Laterà, Santa Maria la Major i Sant Pau Extramurs. De basíliques menors n’hi ha 1.500 a tot el món, de les quals 27 a Catalunya.

Conopeu, tintinacle, escut
Tradicionalment els temples amb el títol de basílica menor tenen dos símbols que els identifiquen: el conopeu i el tintinacle. El conopeu és una mena de para-sol amb amples ratlles alternades de color daurat i vermell que es feia servir a les processons i actualment es col·loca a l’altar major o en un altre lloc visible.
El tintinacle (campaneta) és una peça de fusta que representa un campanar amb una campaneta al seu interior, generalment amb algun element identificatiu de la pròpia església. El seu simbolisme, ús i col·locació és paral·lel al conopeu.
Aquests dos símbols de la Basílica de Santa Maria de Vilafranca van ser destruïts el 6 d’octubre de 1934. També tenia un escut basilical que va deixar d’utilitzar-se. Ara, amb motiu del centenari, els nous conopeu i tintinacle s’estrenaran en la missa del 7 de gener, i un nou escut s’incorporarà a la imatge gràfica de la parròquia. Envia

Basílica de Santa Maria

Nous conopeu i tintinacle de la basílica de Santa Maria