Ús de cookies
Aquesta web fa servir cookies. Si continua navegant, entendrem que les accepta.
Pots obtenir més informació aquí.

ACCEPTAR

Noticies

 

X tants

Data: 21 / maig / 2012
Campanya permanent per a l'autofinançament de l'Església.

En temps de presentació de la declaració de la renda, l'Església recomana marcar les dues caselles: per a l’Església i per a altres obres socials.
Així ho expressen els ecònomos de la Província Eclesiàstica de Barcelona, en la carta conjunta que trobeu a continuació.
També trobareu més informació a l'extra del Full Dominical i al web xtantos.es

Cada any recomanem que en la declaració de la renda marquin les dues caselles, a favor de l’Església i per a altres obres socials. És la manera de destinar directament dues vegades un 0,7% (= a 1,4%) del que ja hem de pagar a obres al servei de la societat, ja sigui mitjançant l’Església catòlica, ja sigui a obres directament solidàries.
Convé remarcar que tot en l’Església està al servei de la societat i, per tant, és una obra social. Tota la gran tasca que està fent de celebració de la fe i d’educació i formació cristiana crea persones madures, responsables, èticament correctes, emprenedores, reflexives. I això és un gran servei a la societat.
Però en el camp del que anomenem serveis socials l’Església està fent una obra, a voltes poc coneguda, però d’una amplitud molt gran. Especialment en aquests temps de greu crisi econòmica. Aquests tipus d’activitats es desenvolupen sobre tot en tres nivells: Càritas, les congregacions religioses i les parròquies.
Càritas de la Província Eclesiàstica de Barcelona (que inclou l’arquebisbat de Barcelona, i els bisbats de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat) té un pressupost per a l’any 2012 de 14.442.000 euros, gairebé igual al pressupost global de l’arquebisbat de Barcelona. Man té 350 projectes en els següents àmbits: acollida i acompanyament (150), família i infància (40), vellesa (45), formació i orientació sociolaboral (80), salut mental (6), persones sense llar (35) i moltes accions en el món de la immigració. Té la Fundació de l’Habitatge per oferir temporalment pisos a famílies que els necessiten. Té milers de voluntaris i un gran equip de professionals per dur a terme aquest immens treball.
Un estudi de fa quatre anys, anomenat “El servei de servir”, descriu la tasca social dels religiosos en el conjunt de Catalunya. Segur que en el dia d’avui i després de quatre anys de crisi econòmica, les activitats han augmentat moltíssim. L’informe diu que la tasca social dels religiosos i les religioses del nostre país es concreta en 776 serveis, tots ells oferts amb la intenció de millorar el benestar de les persones més desfavorides. Un 88% s’adrecen al conjunt de la població, sense fer distinció de gènere. Un 21% són destinats a menors i un 27% a avis. Els principals àmbits d’actuació són: alfabetització i formació (16,7%), immigració (14,4%), atenció hospitalària i/o domiciliària (13,8%), sensibilització ciutadana (13,5%), inserció econòmica i/o social (11%), aliments i roba (10,2%), beneficència (9,5 %), salut (8,9 %), foment del voluntariat (6,4%). La meitat dels serveis es concentren a les comarques de Barcelona, on viu el 60% dels catalans.
El tercer gran àmbit d’acció social de l’Església són les parròquies. En aquest camp és més difícil tenir dades exactes perquè cada dia es coneixen noves iniciatives socials. Les parròquies estan ficades a tots els barris i coneixen de primera mà el dia a dia de les necessitats, essencialment les assistencials de menjar i roba. L’atur ha afegit als pobres tradicionals un nou tipus de pobres, esclafats per les hipoteques impagades i sovint avergonyits d’haver de recórrer al banc d’aliments parroquial (n’hi ha que van a buscar el lot de menjar amb els seus tròleis de viatge). Segons una estimació molt real, les 449 parròquies dels tres bisbats de la nostra Província Eclesiàstica ajuden periòdicament amb lots de menjar (que a voltes inclouen roba) més de 300.000 persones.
Marcar la casella de l’Església, per tant, també és ajudar en una gran acció social. Mar car la segona casella per a les altres obres socials afavoreix també molts serveis socials eclesials donat que l’Estat distribueix també par t de la quantitat recaptada a algunes obres d’Església, com ara Càritas.
Per això li demanem: MARQUI LES DUES CASELLES. AIXÍ AJUDARÀ DOBLEMENT L’ESGLÉSIA.

Mn. Antoni Matabosch Soler
Delegat d’Economia de l’Arquebisbat de Barcelona
Mn. Francesc X. Escolà Gené, DP
Delegat d’Economia del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
Sr. Jaume Sala Maltas
Delegat d’Economia del Bisbat de Terrassa Envia