La Sala Puig i Cadafalch del Museu de Montserrat acull, fins el 2 de juny, l’exposició Visitant Sant Maria, que recorda la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat del Venerable Josep Torras i Bages, que va redactar l’any 1899. El que seria pocs mesos després bisbe de Vic –la consagració va tenir lloc el 8 d’octubre del mateix any- va fer una pregària demanant a Déu, per intercessió de la Mare de Déu de Montserrat, la “total reconstrucció espiritual i temporal del poble català”. Aquesta Visita, que es va resar per primera vegada el 30 d’abril d’aquell any a la catedral de Barcelona, va ser molt ben acceptada per part dels fidels devots de la Moreneta, i és la pregària a la Mare de Déu de Montserrat més resada fins als nostres dies –inclús en el darrer pelegrinatge a Roma, del passat més d’octubre-.

La mostra, l’entrada a la qual és lliure, està comissariada pel G. Josep Galobart, monjo de Montserrat i arxiver del Monestir, que ha preparat en motiu del 125è aniversari de la composició d’aquesta Visita, també recorda els 100 anys de l’ofrena que la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat va fer de l’original autògraf com a ex-vot a la Patrona de Catalunya. La Lliga es va crear el mateix any 1899 en resposta al criteri que s’anava imposant a final del s. XIX que una part de la societat catalana manifestava que no es podia ser catòlic i catalanista a la vegada. Aleshores, un grup de joves provinents de les Congregacions Marianes i de la Unió Catalanista, entitat catòlica i patriòtica, es van unir per tal de no cedir en cap dels dos conceptes que per a ells eren irrenunciables, com són els de “fe i país”.

L’exposició està dividida en sis àmbits. El primer està dedicat al Venerable Josep Torras i Bages, i compta –entre d’altres objectes- amb els guants episcopals del futur bisbe de Vic, amb el facsímil original de la Visita, o el seient en el qual es va fer la fotografia oficial del nou bisbe de Vic el dia de la seva consagració a Montserrat.

El segon àmbit recull documentació relativa als orígens de la Visita Espiritual i de la fundació de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat; el tercer està dedicat a les edicions de la Visita, amb les impreses entre 1899 i 1999, a fets històrics de Montserrat i de la Lliga del segle 20, amb l’exposició de la llàntia de la Lliga Espiritual de Buenos Aires o d’un fragment de la porta cremada del Casal de Montserrat de Barcelona, que va patir un incendi ara fa 60 anys. També hi ha la llàntia votiva ofrena de la Lliga, obra de l’escultor Rafel Solanic.

L’àmbit 4 està dedicat al centenari de la Lliga Espiritual, i concretament a les edicions impreses de la Visita de 1999 a 2024, l’auca de La Lliga pels 100 anys, el piolet de Mn. Antoni Batlle i un vídeo sobre la història gràfica de La Lliga.

L’àmbit 5 és de les versions musicals de la Visita Espiritual i la presentació de les noves versions musicades commemoratives del 125è aniversari. Finalment, l’àmbit 6 està protagonitzat per la bandera de La Lliga, beneïda el dia de Corpus de l’any 1922. La mostra es tanca amb testimonis gràfics de la bandera.

Cal recordar que aquesta exposició ha estat comissariada pel G. Josep Galobart a partir de l’encàrrec del P. Joan M. Mayol, rector del Santuari de Santa Maria de Montserrat, que pretén que sigui un complement a la conferència que impartirà durant tot aquest any a les romeries que pugin a Montserrat. La mostra Visitant Santa Maria es pot veure de manera gratuïta a la Sala Puig i Cadafalch del Museu de Montserrat fins el 2 de juny de 2024.

Et recomanem