
Catalonia Sacra proposa un viatge pel patrimoni cultural d’arrel religiosa al llarg d’aquest estiu 2023. Al web www.lestiuesdivi.cat, l’historiador de l’art, museòleg i comunicador, Damià Amorós, presenta uns recorreguts sentimentals que van més enllà de la mera descripció arquitectònica, fent aturada en grans catedrals, majestuosos monestirs, petites esglésies… Aquest passeig pel país es complementa amb lectures estiuenques per cada una de les etapes del recorregut, recomanades per la periodista i llibretera Marta Simon.
La zona del pla de Barcelona, la costa central i una mica més enllà de la serra de Collserola ha estat terra de monestirs, convents i basíliques. Entre les 12 propostes de visita a construccions en aquest territori, es troben 8 temples a la capital i altres a les rodalies, entre els quals el Monestir de Sant Ponç, de Corbera de Llobregat, i la Basílica de Santa María, de Vilafranca del Penedès, al territori actual del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat.
El Monestir de Corbera només conserva l’església com a mostra del seu passat monacal, però es tracta d’una interessant construcció romànica força ben conservada. Santa Maria de Vilafranca és un centre de fe i tradició estretament lligats a la identitat del Penedès. És l’epicentre dels actes més seculars de la Festa Major de Vilafranca de Penedès dedicats a Sant Fèlix, i un bon exemple del gòtic amb grans elements historicistes dels segles XIX i XX. Cal destacar també, per la seva qualitat, recursos tècnics i rellevància artística i patrimonial l’escultura del Sant Enterrament de Josep Llimona, instal·lat a la cripta del temple.
Aprofita l’estiu per gaudir de la cultura, amb la proposta “L’estiu és diví” de Catalonia Sacra!