El dissabte 24 de febrer passat, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), a través de la Comissió Episcopal per a l’Educació i Cultura, va celebrar la sessió final del congrés “L’Església a l’educació: presència i compromís”. Durant el matí, els participants es van dividir en dues seus: la Fundació Pau VI i el Palau de Congressos d’IFEMA a Madrid, que va aplegar els 1.200 participants. De la nostra diòcesi, hi van assistir en Jaume Codina; la Maria Bolós; l’Ana Maria García i el delegat d’ensenyament, Mn. Manel Duaso.

A aquesta sessió final es va arribar després d’un procés de treball que es va iniciar el 2 d’octubre passat, a Barcelona, on va arrencar la fase prèvia. Una fase que s’ha abocat a potenciar la participació i la reflexió conjunta de tota la comunitat educativa. Durant aquest temps, s’han desenvolupat nou panells d’experiències que han permès presentar 78 projectes que es desenvolupen a diferents àmbits educatius. A més a més, la pàgina web del Congrés ha estat oberta per rebre les experiències i les reflexions de tota la comunitat educativa.

“Xarxes de docents han d’ensenyar la fe i posar en valor la tasca educativa”

Es va treballar durant el matí en nou àmbits; menys l’Escola catòlica que es va aplegar a la Fundació Pau VI, la resta de grups, van estar distribuïts per àmbits temàtics en diferents sales del Palau de Congressos d’IFEMA.

La salutació telemàtica va anar a càrrec de Mons. Carrasco, bisbe de Lugo i president de la Comissió Episcopal per a l’Educació i la Cultura, i  també unes paraules brevíssimes de Mons. Omella com a president de la CEE. L’arquebisbe de Barcelona va llegir una salutació del papa Francesc, seguida de la pregària del Parenostre i l’Avemaria que ell mateix va convidar a resar.

Un cop acabada la connexió comuna, l’equip de la Delegació d’Ensenyament que hi va assistir, va participar en l’àmbit temàtic del professorat catòlic. Se’ls va presentar un resum del que s’havia treballat en les trobades prèvies i també les experiències de les diòcesis. Des de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat van presentar l’experiència del “Cafè del divendres”. Una trobada mensual, pedagògica, que ja acumula 8 anys d’història, i en la qual, mestres i professors de religió, són el motor.

Es va proposar que plantegessin quins desafiaments posaven en relleu que haguessin sortit en les ponències o uns altres de nous. Primer a nivell individual, i després se n’havien de consensuar tres per grups de quatre persones, a continuació en grups de vuit i de 16, van fer una votació dels desafiaments plantejats i havien de quedar els tres més votats. Es va constatar la necessitat de crear “xarxes” de docents que ensenyin la fe i que posin en valor la tasca educativa.

Un fet que ens n’hem d’alegrar, fou que persones d’altres diòcesis de l’Estat, ja coneixia “El cafè del divendres” que fem al nostre bisbat.

A la tarda, es van succeir tres ponències sota el nom “Elogi de l’educació” i les presentacions de les conclusions de cadascun dels àmbits temàtics, amb una posada en escena de la presentació d’una manera artística mitjançant la música i la dansa.

Mons. Cobo, arquebisbe de Madrid, va ser l’encarregat de conduir la reflexió i pregària finals amb la intervenció d’un cor musical.

Paraules de salutació de Mons. Carrasco Rouco i del cardenal Omella

El president de la Comissió Episcopal per a l’Educació i Cultura, Mons. Alfonso Carrasco, fou l’encarregat d’obrir el Congrés. En les paraules de benvinguda, va reconèixer que “estem impressionats veient la riquesa i l’abundància de la vida educativa de l’Església”. ⁦

Després va pujar a l’escenari el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, que va transmetre el missatge del papa Francesc als participants en aquesta trobada. Abans de la lectura, el cardenal Omella va demanar una pregària per la salut del Sant Pare, que el mateix dissabte 24 de febrer, va haver de suspendre la seva agenda per un refredat. També es va resar, abans de començar les intervencions, per les víctimes de l’incendi de València.

El president de la CEE va canviar les seves paraules per les del Sant Pare però va convidar a llegir el text.

Es pot llegir aquí:

Et recomanem