Les parròquies del Prat de Llobregat se sumen a l’Energia del Prat a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. L’energia que generin se cedirà a Energia del Prat, la comunitat local d’energia de la ciutat impulsada per l’Ajuntament aquest 2023 i integrada pel consistori, l’Associació d’Usuaris i entitats i empreses locals, que cedirà una part d’aquesta energia a les parròquies i distribuirà la resta a llars i comerços de la ciutat.

La coberta de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau, a la plaça de l’Església, acull aquests darrers dies la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. Fa uns mesos es va fer el mateix a l’església de la Mercè, al carrer de Sarajevo. “En la voluntat de l’Ajuntament de captar teulades amb un interès fonamental per generar energia local, neta i justa, una de les nostres primeres opcions van ser les parròquies, que de seguida van mostrar una bona acceptació”, ha explicat l’alcalde de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler.

D’aquesta manera, les esglésies han entrat a formar part de la comunitat ciutadana d’energia de la ciutat, Energia del Prat. L’electricitat que generin les plaques de les seves cobertes s’abocarà a comunitat ciutadana. A canvi, les esglésies rebran una compensació, una part en electricitat i una altra en diners, que cobrirà de sobres el seu consum propi. De fet, les esglésies tenen molt poc consum elèctric, ja que el seu horari d’activitat és molt restringit. El mossèn de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau del Prat, Josep Torrente, ha subratllat el caràcter pioner d’aquest col·laboració entre l’Església i l’Ajuntament per generar energia comunitària i ha esmentat el laudato si’ , l’encíclica centrada en el planeta Terra del papa Francesc, en què es parla del canvi climàtic. A més, Mn. Josep Torrente ha volgut destacar que la participació en la iniciativa no només els permet produir energia per al consum propi sinó també poder atendre les llars en situació de pobresa energètica.

Les plaques a la parròquia de Sant Pere i Sant Pau ja s’han instal·lat a la coberta de l’edifici i properament s’instal·laran també als sostres laterals. En aquests laterals, que presenten una inclinació complicada, es col·locaran plaques flexibles d’última generació, que no tenen tanta capacitat generadora d’electricitat com les convencionals però gaudeixen de l’avantatge de poder-se instal·lar gairebé en qualsevol indret i superfície.

Es preveu que l’energia es pugui començar a distribuir entre llars i comerços de la ciutat en els primers mesos del 2024. Al voltant de 400 persones del Prat de Llobregat que es van inscriure per formar-ne part rebran properament una comunicació en què se’ls demanarà confirmació per apuntar-se a la comunitat i, en cas afirmatiu, se’ls explicarà quins passos caldrà seguir.

(Foto: Ajuntament del Prat de Llobregat)

Et recomanem