Catalonia Sacra estrena l’Agenda d’Activitats Culturals de 2024 amb una conferència que vol posar en valor i donar conèixer el retaule de l’església de Santa Maria de la Geltrú (Garraf), un dels millors del període barroc que hi ha al país. El divendres 1 de març, la Dra. Maria Garganté, una de les principals especialistes en aquest corrent artístic, explicarà davant de l’obra algunes de les seves singularitats. Aquesta activitat, proposada pel Bisbat de Sant Feliu de Llobregat en la dotzena edició d’aquesta iniciativa única dona a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa, té un preu de 8 euros. La conferència començarà a les 19.30 i la inscripció es pot fer via web.

L’església de la Geltrú (+ informació), que marca el centre emblemàtic del barri, està documentada des de 1143, però l’edifici actual data de començaments del s. XVIII dins d’un estil neoclàssic força senzill. El seu interior contrasta amb l’exterior, ja que conserva un dels millors retaules barrocs del país. Dedicat a l’Assumpció de Maria, s’ha atribuït al taller dels Tramulles datant el conjunt el 1643.

El retaule de la Geltrú presenta tres espais que uneixen la terra amb el cel. La part baixa és de pedra amb escuts dibuixats que representen la vida dels homes. El gran cos central representa la interacció entre el que és humà i el que és diví i està ple d’imatges de la vida de Jesús, de la Mare de Déu i de sants. La part més alta representa el Cel amb la Trinitat (Pare, Fill i Esperit Sant) i els àngels.

Ponent/ guia:  Maria Garganté és doctora en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià. Els seus àmbits de recerca se centren en l’estudi de l’art i l’arquitectura catalana d’època del barroc, la religiositat popular a l’època moderna, el patrimoni cultural en un sentit ampli i els estudis de gènere. Amb més d’un centenar de publicacions, ha obtingut diversos premis com el de la Fundació Noguera (2004) per Arquitectura religiosa del segle XVIII a la Segarra i l’Urgell.

PROPOSTES PER DONAR A CONÈIXER EL PATRIMONI CULTURAL D’ARREU

La programació de Catalonia Sacra de 2024es donarà a conèixer el 28 de febrer en un acte al CaixaForum Macaya de Barcelona en un acte presidit pel cardenal Mons. José Tolentino,  Prefecte del Dicasteri per la Cultura i l’Educació del Vaticà.  Els actes ja començaran el mateix divendres.  Enguany aquesta iniciativa única Europa i promoguda pels 10 bisbats amb seu a Catalunya, proposa una trentena d’activitats que, setmanalment d’entre març i novembre, donaran a conèixer el patrimoni cultural d’arrel religiosa d’arreu del territori. Amb els campanars com a fil conductor, aquest any es proposen visites guiades, itineraris, conferències…) en vint-i-dues comarques de Catalunya i una del País Valencià. Aquest cop, i per primera vegada, l’agenda comptarà amb una activitat a Andorra, que forma part del bisbat d’Urgell. Aquí, Catalonia Sacra es desplegarà sota la denominació d’Urgelia Sacra igual que al País Valencià ho fa amb la denominació de Dertosa Sacra.

Et recomanem