
La Mare de Déu, sota l’advocació de la Mercè, ens ha regalat enguany una jornada particularment festiva per diversos elements. Per començar, recordem que La Mare de Déu de la Mercè és patrona de la ciutat de Barcelona i de tota la Província Eclesiàstica, que comprèn, a més de l’arxidiòcesi de la capital, també les diòcesis sufragànies de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat.
La missa pontifical a la Basílica de la Mercè de Barcelona va ser presidida excepcionalment pel bisbe Agustí Cortés, ja que el cardenal Joan Josep Omella, com a president de la Conferència Episcopal Espanyola, va assistir del 23 al 26 de setembre a l’Assemblea anual Plenària del Consell de Conferències Episcopals d’Europa (CCEE) que se celebrava a Roma. A l’eucaristia van concelebrar l’administrador diocesà de Terrassa, Salvador Cristau, i els tres bisbes auxiliars de Barcelona, Antoni Vadell, Sergi Gordo i Javier Vilanova.
En la seva homilia, el bisbe Agustí va recordar com va començar el patronatge de la Mare de Déu de la Mercè, ara fa 150 anys, i també, els orígens de l’orde mercedària, de la mà de sant Pere Nolasc, per redimir els captius. Allargant la mirada fins als temps actuals, recordava la societat plural en que vivim ara i en aquest context, va centrar l’atenció en la figura de Maria: «No podem tractar amb la Mare de Déu, sense trobar-hi la dona lliure, que allibera. La dona, esposa i mare, que ha rebut el gran do de la llibertat dels redimits i que alhora coopera en l’alliberament de la humanitat. El que voldríem és, potser, que la Mare de Déu esdevingués un referent per a tots, però segons el que ella fou des de sempre: aquella dona que inspirava veritable llibertat; aquella que, havent acollit amor alliberador, es va lligar amb vincles d’amor per servir als captius de la humanitat».
El mateix dia 24 de setembre, al mateix temple, però a la tarda, va tenir lloc una altra eucaristia viscuda especialment pels seminaristes del Seminari Conciliar, en el marc de la qual deu d’ells van rebre l’admissió als ordes. Un d’ells ha estat Manuel SC Rodríguez Garrido, de la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. Als peus de la Mare de Déu de la Mercè i acompanyats de familiars, amics, formadors i companys del seminari, els admesos als ordes van viure aquest moment com un pas important vers el sacerdoci. De fet, l’admissió als ordes sagrats és una celebració que consisteix en la benedicció solemne de la vocació dels que s’estan preparant en el seminari. Amb aquest ritu, qui aspira al diaconat o al presbiterat manifesta públicament la seva voluntat d’oferir-se a Déu i a l’Església per exercir l’orde sagrat. I l’Església, en aquest cas en la persona del bisbe Sergi Gordo, que presidia la celebració, en rebre aquest oferiment, el tria i el crida perquè es prepari adequadament al sagrament.
