Missatge del papa Francesc per a la LIV Jornada Mundial de la Pau.

Per una cultura de l’atenció, de la cura, a fi d’erradicar la cultura de la indiferència, del rebuig i de la confrontació: Aquesta seria la síntesi del missatge del papa Francesc que s’ha fet públic el passat dijous 17 de desembre. El text porta data del 8 de desembre, com és habitual, i és una reflexió que vol ajudar a la construcció de la pau, en la Jornada que se celebra des de fa 54 anys el dia 1 de gener, solemnitat de Maria, la Mare de Déu.

En les vuit pàgines del missatge, el papa s’adreça als caps d’Estat i de Govern, als responsables de les organitzacions internacionals, als líders espirituals i als fidels de les diverses religions, i als homes i dones de bona voluntat. A ells els recorda el que va escriure en la seva darrera encíclica, Fratelli tutti: “calen artesans de pau disposats a iniciar processos de guariment i de trobada renovada amb enginy i audàcia”.

Emmarca la seva reflexió en el context de la pandèmia que vivim, però va més enllà, tocant els següents punts:

  • Déu Creador, origen de la vocació humana a la cura.
  • Déu Creador, model de la cura.
  • La cura en el ministeri de Jesús.
  • La cultura de la cura i l’atenció en la vida dels seguidors de Jesús.
  • Els principis de la doctrina social de l’Església com a fonament de la cultura de la cura.
  • La brúixola per a un rumb comú.
  • Per educar a la cultura de la cura.
  • No hi ha pau sense la cultura de la cura.

Acaba el missatge amb una mirada a la Mare de Déu, Stella Maris i Mare de l’Esperança, convidant tothom a treballar «junts per avançar vers un nou horitzó d’amor i de pau, de fraternitat i solidaritat, de recolçament mutu i acolliment. Que no cedim a la temptació de desinteressar-nos dels altres, especialment dels més febles; no ens acostumem a desviar la mirada, ans al contrari, comprometem-nos cada dia concretament per “formar una comunitat composta per germans que s’acullen recíprocament i es preocupen els uns dels altres”.»

Recommended Posts