L’audiovisual “La Catedral – Parròquia de Sant Llorenç : imatges per a la història” és fruit de la col·laboració entre professionals de diferents àmbits (historiadors, informàtics, fotògrafs, documentalistes i arxivers) que han treballat plegats per presentar-nos la història de la parròquia de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat, mitjançant so (música i paraula) i imatges (de persones, de temples, de documents).

Uns documents que configuren el fil del relat  i ens permeten donar resposta a qüestions rellevants sobre l’origen de la nostra parròquia i de la nostra diòcesi, des de l’any 1000, quan l’església de Sant Llorenç era una capella petita, fins a l’actualitat que és catedral.

Fer la tria dels documents amb els quals han elaborat l’audiovisual no ha estat fàcil. Tot i que dels orígens de la parròquia no n’hi ha gaires, els que tenim han estat  treballats exhaustivament pels historiadors. Tal és el cas del testament de la Dolça de n’Abril, firmat l’any 1277, on escriptura que vol ser enterrada a la capella de Sant Feliu sempre que passi a anomenar-se de Sant Llorenç.

Amb tot, és a partir de l’any 1524, quan la capella de Sant Llorenç és alçada a la categoria de parròquia, que sovintegen els documents que us mostrem. Alguns veuen la llum per primera vegada i en ells s’evidencia la constància i l’esforç de rectors, preveres, diaques, ecònoms, batlles, regidors, confrares, picapedrers, artesans, vidriers, escultors, mestres de cases, dauradors, arquitectes, pintors, fusters, lampistes, restauradors, paletes… Ells són l’ordidora de la nostra història.

És, doncs, amb el pensament posat en ells, que s’ha elaborat l’audiovisual. Un treball que els seus responsables dediquen a les dones i els homes de Sant Feliu de Llobregat perquè són els seus escrits, que han volgut preservar pel futur, els que avui ens permeten d’escriure la història.

Et recomanem