III Jornada Mundial dels Pobres

Data: 14 / novembre / 2019
"L’esperança dels pobres no es veurà defraudada" (Sl 9, 19)

Per tercer any consecutiu, se celebra la Jornada Mundial dels Pobres, una convocatòria posada en marxa per iniciativa del papa Francesc i que es commemora arreu del món el diumenge 17 de novembre amb l'objectiu, en aquesta edició, de «ser testimonis de l’esperança cristiana en el context d’una cultura consumista i de descart, orientada a augmentar el benestar superficial i efímer». El lema sota el qual es convoca aquesta III Jornada és «L’esperança dels pobres no es veurà defraudada».

La idea d'impulsar la Jornada va néixer el 13 de novembre de 2016, coincidint amb el tancament de l'Any de la Misericòrdia i quan a la Basílica de Sant Pere el Sant Pare celebrava el Jubileu dedicat a les persones marginades. De manera espontània, a l'acabar l'homilia, Francisco va expressar el seu desig que «voldria que avui fos la Jornada dels pobres».
Aquesta convocatòria -que se celebra cada any i en tota l'Església universal l'últim diumenge del temps litúrgic de durant l’any, previ a la festa de Crist Rei- és una ocasió idònia per posar en relleu el protagonisme dels més pobres a la vida de les comunitats.

Com recorda el Sant Pare en el seu missatge, «els pobres no són xifres a les que es pugui recórrer per presumir amb obres i projectes. Els pobres són persones a les que cal anar a trobar: són joves i gent gran sola als quals es pot convidar a entrar a casa per compartir un àpat; homes, dones i infants que esperen una paraula amistosa. Els pobres ens salven perquè ens permeten trobar el rostre de Jesucrist».
Francesc es refereix a tots aquells que avui dia encarnen les cares de la pobresa, com són les «famílies que es veuen obligades a abandonar la seva terra per buscar formes de subsistència en altres llocs; orfes que han perdut els seus pares o que han estat separats violentament d’ells a causa d’una brutal explotació; joves a la recerca d’una realització professional als quals se’ls impedeix l’accés a la feina a causa de polítiques econòmiques miops; víctimes de tantes formes de violència, des de la prostitució fins a les drogues, i humiliades en el més profund del seu ésser». Al costat de tots ells, assenyala també «els milions d’immigrants víctimes de tants interessos ocults, tan sovint instrumentalitzats amb finalitats polítiques, als quals se’ls nega la solidaritat i la igualtat», així com «les nombroses persones marginades i sense llar que deambulen pels carrers de les nostres ciutats».
Tots aquests «expulsats», diu Francesc, «necessiten les nostres mans per a reincorporar-se, els nostres cors per a sentir de nou el caliu de l’afecte, la nostra presència per a superar la soledat. Senzillament, ells necessiten amor».
«A totes les comunitats cristianes i als qui senten la necessitat de portar esperança i consol que es comprometin perquè aquesta Jornada Mundial pugui reforçar en molts la voluntat de col·laborar activament perquè ningú se senti privat de proximitat i solidaritat», conclou el papa Francesc.