Temps de la creació

Data: 2 / setembre / 2019
Cinc setmanes per posar el focus en la cura de la creació

El Temps de la creació és una iniciativa ecumènica, reconeguda oficialment i impulsada per les principals Esglésies cristianes, per promoure a tot el món la pregària i l’acció per la cura de la creació, especialment en el període que va de l’1 de setembre al 4 d’octubre, festivitat de Sant Francesc d’Assis.

Té el seu origen el 1989, amb el reconeixement del dia 1 de setembre com a Jornada de pregària per la cura de la creació pel patriarca ecumènic de l'Església Ortodoxa. Altres Esglésies Cristianes europees si van afegir. El papa Francesc va sumar l’Església Catòlica a aquesta iniciativa el 2015 i l’ha impulsat des de la publicació de la Laudato Si’.


Temps de la creació 2019
“La xarxa de la vida: La biodiversitat com a benedicció de Déu” és el lema del Temps de la Creació d’aquest 2019. Té com a objectiu reconèixer el valor únic de cada ésser i treballar activament per preservar aquesta biodiversitat. S’hi refereix el salm 24: 1-2 quan diu: “És del Senyor la terra i tot el que s’hi mou, el món i tots els qui l’habiten”.

Aquest és un temps en què les comunitats cristianes estan convidades a reflexionar sobre el nostre estil de vida, a demanar perdó per malmetre la natura com a creació, per no saber compartir-la com a germans i germanes i a participar en accions que ens ajudin a revertir aquesta situació. L’objectiu és que les comunitats cristianes i totes les institucions eclesials promoguin la conversió ecològica integral i esdevinguin un espai on experimentar un nou estil de vida fruit d’aquesta conversió.

A la Cúria diocesana de Sant Feliu ens hem posat ja en camí de conversió ecològica integral, gràcies a les sessions de formació realitzades al passat mes de maig, que ens van ajudar a prendre consciència, primer pas per a millorar segons els ensenyaments recollits a la Laudato Si’.


Com celebrar el Temps de la creació?
Tenim la referència del missatge del papa Francesc amb motiu de la 5a Jornada Mundial de pregària per la cura de la creació, de l’1 de setembre 2019. És breu i dona pistes de reflexió i actuació. També està en sintonia amb aquest Temps de la creació la intenció de pregària del Sant Pare en l’edició mensual del “vídeo del papa”, per la protecció dels mars i oceans, amb tota la seva biodiversitat.

Una altra eina és el web SeasonOfCreation.org. Aquí s’ofereix una guia molt completa per suggerir com celebrar el Temps i com planificar-lo. Entre les propostes es pot trobar totalment desenvolupada una sessió de pregària ecumènica, així com una selecció de textos bíblics (separats per antic testament, salms, nou testament, evangelis) i d’idees creatives entorn el següents temes: biodiversitat, terra, aigua, canvi climàtic, simplicitat i sostenibilitat, i cura.
A banda de les pregàries també proposa altres activitats i aporta indicacions per realitzar-les:
• Un recés amb el tema de la creació.
• Un esdeveniment educatiu o de sostenibilitat: neteja de rius o canals d’aigua, plantar un arbre, una caminada amb meditació...
• Participar en campanyes de denúncia: marxes, concentracions...
• Campanya per reduir l’ús de plàstics.
• Adoptar un compromís personal o comunitari de viure de manera més sostenible
• Unir-se a les xarxes socials de la comunitat Temps de la Creació