Avui comença la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians amb aquest lema. Son vuit dies, fins al 25 de gener, importants per a les diferents confessions cristianes (ortodoxos, anglicans, evangèlics i catòlics), que es reuneixen per pregar a l’Esperit Sant que faci possible la plena comunió, sense por d’interferències relacionades amb el proselitisme.
La Setmana d’aquest any 2022 s’esdevindrà amb el rerefons de la fase diocesana del sínode dels bisbes, convocat pel papa Francesc per a l’octubre de 2023. Segurament, el diàleg ecumènic està cridat a conviure en aquest “camí” que està recorrent la nostra Església, perquè de fet, les diferents confessions cristianes estan cridades a caminar junts, a donar testimoni junts, a treballar conjuntament.
Per altra part, enguany, els encarregats de preparar els materials de la Setmana han estat els cristians de l’Orient Mitjà, persones que viuen en un lloc en constant conflicte, en constant perill, fins i tot de mort. El lema, “Hem vist la seva estrella a l’Orient i hem vingut a adorar-lo” (Mt 2,2), ha estat triat pels cristians del Consell de les Esglésies de l’Orient Mitjà, amb seu a Beirut (Líban). La simbologia que es pot deduir del lema i el passatge evangèlic ens transmet la imatge de l’estrella com un do, com un signe de la presència de Déu entre nosaltres; la llum vertadera és la de Jesucrist, que ens il·lumina el camí cap a Déu i cap a la salvació; els mags, vinguts de terres llunyanes, manifesten la diversitat de cultures i alhora la unitat de tots els pobles volguda per Déu.
Com diu la Isabel Marqués Barceló, directora del Secretariat d’Ecumenisme de la Diòcesi de Menorca, encarregada d’introduir els materials preparats per la Comissió Interdiocesana d’Ecumenisme i de Relacions Interreligioses, “aquesta setmana hem de pregar i molt, per totes les confessions, per tots els nostres germans, però no només aquesta setmana. Crec que si nosaltres posem de la nostra part, podem canviar el món. Que aquestes paraules ajudin a enfortir la nostra fe i la nostra esperança que un món millor és possible. Entre tots: anglicans, evangèlics, ortodoxos i catòlics, ho podem aconseguir, posant voluntat i ganes, sempre comptant amb l’ajuda de l’Esperit Sant”.
Materials, a la plana web de la Delegació d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses.
A l’agenda
- 23 gener, 18h. Pregària ecumènica organitzada pel Grup Estable de Diàleg i Consell Ecumènic i recolzat per la Delegació diocesana d’Ecumenisme i Diàleg Interreligiós. A l’església de Sant Francesc d’Assis, de Vilafranca del Penedès.
- 24 gener, 19h. Pregària ecumènica a la Catedral de Sant Llorenç, a Sant Feliu de Llobregat. Presidida pel bisbe Agustí i amb la presència de la Pastora protestant Marta López, el Pastor Ismael Llaudis; el Sr. Lluis Brull, evangèlic, director del programa radiofònic “Encuentros”; el P. José Santos, del Patriarcat de Serbia; i un representant del Patriarcat de Romania
L’any 2021 vam publicar un seguit de mini-entrevistes a representants de diverses confessions cristianes, amb motiu de la Setmana de pregària per la Unitat dels Cristians. Val la pena tornar a escoltar-les: