Potser et preguntis què és ben bé aixó…  La Declaració d’Instruccions prèvies i voluntats anticipades, també conegut com a testament vital, és l’expressió escrita de la voluntat d‘un pacient sobre els tractaments metges que desitja rebre, o no està disposat a acceptar, en la fase final de la seva vida. És útil especialment si arriba el moment en que la persona no pugui expressar-se per ella mateixa. També es pot especificar aspectes relatius a l’enterrament i al destí del seu cos o dels seus òrgans, un cop traspassada.

Existeixen models orientatius per a la redacció d’un document de voluntats anticipades, que cada persona pot adaptar de manera més personalitzada. En la seva reunió plenària del mes d’abril, la Conferència Episcopal Espanyola ha aprovat un nou text de testament vital, en el qual el signant expressa el seu desig de rebre els tractaments adequats per pal·liar els sofriments, sense que això suposi l’aplicació de l’eutanàsia; també sol·licita atenció espiritual en el tram final de la seva vida.

A més del document, s’ofereixen suggeriments pràctics per facilitar la realització del document de voluntats anticipades i la posterior inscripció en el registre de voluntats, un procediment important per tal que tingui valor jurídic.