Sabieu que existeix el Camí de Sant Jaume que va des de Brians-2 a Santiago de Compostel·la?

Des de la Pastoral Penitenciària ens arriben històries i vivències contrastants, barrejades de captivitat, redempció, esperança, sofriment, acompanyament, soledat… la cara i la creu de qui vol viure la fe dins de la presó i de qui els acompanya en el seu particular camí. Una d’aquestes històries és la de recórrer el Camí de Sant Jaume… dins de la presó.

El Pare Xavier Rodríguez, sj, capellà del Centre Penitenciari Brians-2, a Sant Esteve Sesrovires, ens explica aquest atípic pelegrinatge:

«A mitjans de juliol 2020, Valentín, un intern de Brians-2, em va comunicar que hi havia un grup de 8 o 10 interns que estaven animats a fer el Camí de Sant Jaume. Va tenir aquesta intuïció i ell, que és molt bon líder, va animar molt els seus companys a esdevenir pelegrins. Li vaig dir que no els deixaran sortir per fer-ho… Aleshores em va explicar que havien pensat realitzar-ho fent voltes al pati del seu mòdul de la presó. A més, estaven especialment il·lusionats, perquè l’any següent, aquest 2021, seria any jubilar, Xacobeo, perquè sant Jaume cauria en diumenge».

La intuïció comença a prendre forma: A la sala-biblioteca del mòdul els interns van penjar uns mapes, fets per ells mateixos, amb el camí de Jerusalem a Santiago, el camí espanyol i el camí de Brians-2 a Santiago. Aquest últim resultava ser d’uns 1.300km. Fent un petit càlcul, arribaren a la conclusió que això es traduïa en unes 4.200 voltes al pati.

Ara fa un any, aproximadament, li demanen al P. Xavier poder fer la inauguració oficial el dissabte 25 de juliol 2020, amb la primera volta solemne al pati:

«Calia demanar els permisos oportuns a la Direcció del Centre, al cap del mòdul i a l’educadora de cap de setmana. Ens els van donar i fins i tot els va agradar tant la idea, que van decidir portar unes càmeres de departament d’audiovisuals i comunicació del centre per fer un reportatge on mostrar les activitats que realitzades al Centre durant la pandèmia.
El dia de sant Jaume de l’any passat ens vam reunir a la sala-biblioteca per fer una breu litúrgia de la Paraula, la benedicció dels futurs caminants i una breu explicació del sentit del pelegrinatge. Tot seguit, vam sortim al pati i, amb tota solemnitat comencem la volta inaugural del Camí. Al davant hi anava jo, revestit amb l’alba i l’estola, i darrere els pelegrins. Una escena peculiar, certament, però la reacció de la resta dels interns va ser meravellosa: sense que ningú digués res i de manera sorprenentment respectuosa, els interns van anar parant els jocs i activitats que en aquell moment s’estaven realitzant, com ara fútbol, bàsquet, musculació, etc. i van seguir el pas de la processó amb una mirada atenta i molt i molt respectuosa. En acabar la volta vam donar per conclòs l’acte inaugural del Camí».

Les “etapes” del recorregut s’han dut a terme al llarg dels mesos, fins a finals del mes d’abril 2021. I quants han arribat simbòlicament als peus de l’apòstol? Doncs han estat tres: Francisco, Josep i Juan. Valentí i altres van ser traslladats a altres centres; alguns es van desanimar a la meitat del camí i algú ha sortit en llibertat en aquest període. Tres pelegrins atípics però que, amb tota devoció, van demanar l’acreditació del seu pelegrinatge. I sí, sí… se’ls van concedir! Després de les peticions oportunes per part del P. Xavier, al mes de maig van arribar les “compostel·lanes”:

«La reacció per part del Francisco, el Josep i el Juan va ser d’una gran emoció i agraïment. Amb molta alegria l’ensenyaven als altres companys interns, als funcionaris… Va esdevenir un motiu de festa per a tot el mòdul».

Que el sant Apòstol els protegeixi, a ells, i a tots els qui pelegrinem al Camí i a la vida, intercedint davant el Senyor per rebre una gran benedicció i fortalesa en la fe.