A partir d’ara, les exèquies o funerals podran ser dirigits per part de laics o laiques al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. El passat 6 d’abril, un grup de 15 persones van rebre el document acreditatiu signat pel bisbe conforme han fet la formació idònia per aquest servei, juntament amb el directori per a conduir els funerals i una creu artesanal en fusta i ceràmica de les benetes, que els identificarà externament com a celebrants.

Davant la impossibilitat de poder disposar en un moment donat d’un ministre ordenat, sacerdot o diaca, per a celebrar un funeral, l’Església s’ha orientat a preparar adequadament, amb continguts teològics, litúrgics i pastorals, a laics i laiques que puguin encarregar-se d’aquests serveis religiosos, també en els tanatoris. Així queda recollit, per exemple, en el document Un Déu de vius sobre la fe en la resurrecció, l’esperança cristiana davant la mort i la celebració de les exèquies, publicat per la CEE en 2020. En formats diferents, les celebracions exequials conduïdes per laics estan en marxa en diverses diòcesis. Entre las de la Tarraconense, són dues les que ja ho han portat a la pràctica: la de Barcelona i ara la de Sant Feliu de Llobregat.

Els laics capacitats per a aquest servei especial i ocasional a la nostra diòcesi ara són tretze homes, una dona i una altra, religiosa; deu d’ells provenen de la Vicaria del Llobregat, amb més població i més tanatoris, i els altres cinc de la Vicaria del Penedès-Anoia-Garraf.

Et recomenem