En els propers mesos s’iniciaran les obres de restauració de la tercera fase de la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès. En aquesta etapa es rehabilitarà la façana nord de l’equipament, a tocar del Palau Baltà. Cal recordar que la primera fase va ser la façana sud, i, la segona, la coberta, seguint el pla director.

Els treballs tindran una durada de 12 mesos i un cost de 963.000 euros, que se subvencionarà amb una dotació important de la Diputació de Barcelona i algunes aportacions de les Parròquies de Vilafranca i la Comissió Santa Maria 2020, segons informa el mitjà El Cargol.

L’arquitecte encarregat de la restauració, Joan Gavaldà, ha explicat que en aquesta etapa es faran tasques de neteja, de consolidació de la pedra, s’eliminaran aquells elements que no són propis de l’edifici com ara estructures de ferro i s’adequarà el sistema de desguàs d’aigua. Pel que fa als vitralls, segons ha dit Gavaldà, es troben en bon estat, però requereixen una neteja exterior i col·locar-hi proteccions contra impactes.

Gavaldà ha destacat la complexitat de l’obra, molt més que la de la façana sud, perquè “no és plana”, sinó que incorpora els afegits de la capella de Sant Josep, de la sagristia i de la sagristia dels escolanets. A més, la reforma arribarà fins a l’absis del campanar.

Es preveu que les obres d’aquesta tercera fase no afectin cap activitat de la basílica ni cap acte de la Festa Major.

Tant el rector de la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, Mn. Xavier Aymerich, com l’alcalde de la capital de l’Alt Penedès, Francisco Romero, han celebrat l’inici d’aquestes obres. Tots dos han destacat el valor que té la basílica per a Vilafranca i comarca, així com per a la resta del país, ja que és considerada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Encara restaran dues fases més

Un cop finalitzada la tercera fase de les obres de Santa Maria, encara restaran dues més per completar tota la reforma. La quarta fase incidirà en la façana principal de la basílica i la cinquena arranjarà diversos elements de l’interior de l’equipament.

Arranjament de l’àngel del campanar

Mossèn Xavier Aymerich ha anunciat la restauració immediata de l’àngel del campanar i d’un dels pinacles del campanaret esquerra de la basílica. Aquests elements es van malmetre amb l’esclafit que va afectar Vilafranca l’agost del 2022. La restauració d’aquests components està fora de la tercera fase de la reforma integral de Santa Maria, si no que s’ha d’arreglar arran de l’esclafit. Tal com ha confirmat Aymerich, el pressupost d’aquests arranjaments provindrà de l’assegurança, del Bisbat i de l’Ajuntament.

FOTO: EL CARGOL

Et recomanem