El 19 de juny es va fer la presentació dels treballs recerca en l’àmbit dels afers religiosos, relatius convocatòria Relig 2023-2024 de la Direcció General d’Afers Religiosos. Al llarg del matí es van presentar les recerques que diferents universitats catalanes han dut a terme en el marc de la convocatòria, relacionats amb la diversitat religiosa del país.

La convocatòria, que és bianual, té per objecte promoure projectes de recerca originals i inèdits que aportin un coneixement nou en matèria de llibertat religiosa i l’exercici d’aquest dret, i sobre el fet religiós i la seva diversitat.

A la sessió es van poder debatre els 8 projectes subvenciats:

  • L’eficiència del diàleg interreligiós com a eina per a la llibertat religiosa a Catalunya (Universitat Ramon Llull)
  • Diàleg Interreligiós i interconviccional, i acció comunitària: indicadors, condicions i orientació (Universitat Autònoma de Barcelona)
  • Complexitat espiritual i atenció a la diversitat religiosa en situació de malaltia avançada (Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina)
  • Estudi comparatiu de les religions afroatlàntiques a Catalunya (Universitat de Barcelona)
  • Viatjant per les religions del món, des de la formació universitària (Universitat de Girona)
  • Comunitats religioses i emprenedors morals en un context de polarització afectiva (Universitat Autònoma de Barcelona)
  • Una diversitat desbordada. Els nous reptes per la convivència religiosa a Catalunya en clau de gènere (Universitat de Barcelona)
  • Revisió del Diccionari de les Religions, estat de la qüestió (Universitat Internacional de Catalunya)

Prop de 35 experts i persones reconegudes en l’àmbit dels afers religiosos van participar al debat de les diferents ponències. S’hi van donar a conèixer les conclusions dels diversos estudis i va ser un espai de diàleg sobre el dret, l’exercici i la gestió de la llibertat religiosa, on es van generar també propostes d’impacte en la ciutadania.

Aquest Seminari ha estat el preludi de la Jornada “L’impacte social del diàleg interreligiós”, prevista pel 29 d’octubre a Barcelona. Aquesta jornada vol conèixer els fonaments del diàleg interreligiós com a resposta a conflictes, generador d’espais de convivència i de superació de desigualtats socials, a partir de dos dels projectes de la convocatòria. Durant la jornada es donaran a conèixer experiències de diàleg interreligiós de diversos territoris del país.

Et recomanem