El Premi Ratzinger 2023 l’han atorgat als filòsofs i teòlegs Francesc Torralba Roselló i Pablo Blanco Sarto. Els guardons es lliuraran el proper 30 de novembre, a la Sala Règia del Palau Apostòlic de la mà del Secretari d’Estat, el cardenal Pietro Parolin. La cerimònia començarà a les 17.00 hores i estarà caracteritzada per reflexions sobre el llegat de Joseph Ratzinger-Benet XVI a gairebé un any de la seva mort. Al matí, a les 8.15 h, a les Grutes Vaticanes, se celebrarà una Missa en memòria del Papa emèrit, mort el 31 de desembre de 2022. A més a més, la tarda anterior, el 29 de novembre, a partir de les 17.00 hores, a la Pontifícia Universitat Gregoriana es farà una conferència d’estudi en anglès sobre el tema.

Des del 2011 s’han premiat vint-i-vuit estudiosos
El Premi s’atorga anualment, des del 2011, a dos o tres acadèmics cada vegada. Amb els de l’edició del 2023, hi haurà un total de 28 premiats. Les personalitats premiades fins ara han estat principalment estudiosos de la teologia dogmàtica o fonamental, de Sagrada Escriptura, de Patrologia, de Filosofia i d’eminents artistes de la música i l’arquitectura. Confirmant un horitzó cultural global, les personalitats guardonades amb el Premi procedeixen de 16 països diferents: Alemanya (7), França (4), l’Estat espanyol (3), Itàlia (2), Austràlia, Brasil, Burkina Faso, Canadà, Estònia, Grècia , Anglaterra, Líban, Polònia, Estats Units, Sud-àfrica, Suïssa. I no només són catòlics, sinó també membres d’altres confessions cristianes: un guanyador anglicà, un luterà, dos ortodoxos i un jueu.

Els Premis “Raó oberta” i “Ratio et spes”

La Fundació Vaticana Joseph Ratzinger-Benet XVI també lliura el Premi “Raó oberta”, en col·laboració amb la Universitat Francisco de Vitòria de Madrid, que arribarà a la seva sisena edició el 2023, el lliurament del qual aquest any va tenir lloc al Vaticà el 17 d’octubre i també el Premi “Ratio et spes”, en col·laboració amb la Universitat Nicolò Copernicus de Toruń (Polònia), que el 2023 va assolir la seva quarta edició amb la cerimònia de lliurament el 19 de febrer a Toruń. Tots dos premis tenen com a objectiu promoure el diàleg entre les diferents disciplines científiques i la filosofia i la teologia. Finalment, cada any la Fundació ofereix quatre beques a estudiants especialment mereixedors de doctorats en Teologia, Patrística i Sagrada Escriptura.

S’ajorna la conferència internacional prevista a Beirut
La Fundació també anuncia que el XI Congrés Internacional en programa a la Universitat Notre Dame de Louaizé de Beirut, per als dies 9-10 de novembre, en ocasió del desè aniversari de l’Exhortació Apostòlica ‘Ecclesia en Orient Mitjà’ de Benet XVI i del seu darrer viatge internacional al Líban, ha hagut de ser ajornada a causa de la situació geopolítica internacional després del conflicte en aquesta regió.

Et recomanem