“Per sobre de tot, allò que un capellà pot fer, comença, amb la pregària senzilla, la paraula propera, l’acolliment fratern i el treball perseverant”, ho ha dit el papa Francesc als membres de l’Associació de Sacerdots Hispans que treballen als Estats Units, als quals els va rebre en audiència el matí d’aquest dijous, 16 de novembre, a la Sala Clementina del Vaticà.

Crist és el llibre viu

En el seu discurs, el Sant Pare els ha agraït la visita que han fet a “la casa de Pere” i en respondre les preguntes que els sacerdots li havien enviat, el Pontífex els ha proposat les paraules que el Senyor va dir a santa Teresa de Jesús quan li van treure els llibres de què ella es fiava: “Jo et donaré el llibre viu”.
“Crist és el llibre que els recomano vivament, però cal buscar-lo a l’Escriptura, a l’Evangeli, a l’adoració silenciosa, que hem perdut una mica el sentit de l’adoració i hem de trobar el Senyor en el silenci de l’adoració”.

Els patrons del proper Congrés Eucarístic Nacional

I en animar els sacerdots a tenir una vida Eucarística, el Sant Pare ha recordat que als Estats Units s’està preparant un Congrés Eucarístic Nacional per a l’any que ve i que s’han escollit com a patrons el beat Carlos Acutis i sant Manuel González, eminents tots dos en l’art de llegir aquest llibre viu, davant del Sagrari, en una escolta silent, i agenollada.

“En una ocasió, sant Manuel es dirigia a un grup de fidels, reflexionant sobre el paper de les santes dones al Calvari, com a models de qualsevol deixeble davant la creu del Senyor, en aquell temps i ara, són un model. La mateixa impotència, el mateix desig d’actuar contra la injustícia, que van viure les santes dones en aquells moments, ho podem sentir nosaltres davant la problemàtica dels immigrants, el tancament de certes autoritats civils i religioses, els desafiaments de la interculturalitat, la complexitat de l’anunci, tantes coses”.

No deixar abandonats els qui pateixen

Davant d’aquestes dificultats, ha assenyalat el papa Francesc, sant Manuel González ens adverteix que «Jesús no deixa de patir». Aquest Jesús que està al calvari fins a la fi dels temps, encara que està ressuscitat, però és al calvari en la persona dels seus germans. En aquest sentit, el Pontífex ha recordat als sacerdots que el Senyor els demana que no deixin sols i abandonats els qui pateixen.

“No deixin abandonats els qui pateixen i no deixin abandonat el Senyor al sagrari. Convenci’ns que no podran fer res amb les mans, sinó ho fan amb els genolls. Adoració, silenci Eucarístic, intercessió davant del sagrari i després sí, servei. Però és com el ping-pon, un porta a l’altra, eh, una porta a l’altra”.

No es tornin oficinistes d’allò sagrat

En aquest sentit, el papa Francesc ha advertit als sacerdots que es cuidin de quedar-se en la formalitat, els ha demanat que no s’hi instal·lin. A no quedar-se atrapats en els horaris als quals ens porta el món modern.

“Si us plau, primer la gent, després l’horari. No es tornin oficinistes d’allò sagrat. Què és el perill d’aquesta cultura. Reviseu la vostra dedicació a la gent, la vostra obertura de cor”.

Et recomanem