“No s’ha de tenir por de la diversitat de carismes a l’Església. Al contrari, cal alegrar-se de viure aquesta diversitat.” Així inicia el papa Francesc el videomissatge adreçat a través de la Xarxa Mundial de Pregària del Papa, amb la seva intenció de pregària per al mes de gener. 

“Ja a les primeres comunitats cristianes”, constata el Pontífex, “diversitat i unitat eren molt presents i en una tensió que ha de resoldre’s en un pla superior. Més encara. Per avançar pel camí de la fe necessitem també el diàleg ecumènic amb els germans i germanes d’altres confessions i comunitats cristianes”.

El Vídeo del Papa assenyala que la diversitat no és “una cosa que confon o molesta”, sinó “un regal que Déu fa a la comunitat cristiana perquè creixi com un sol cos, el cos de Crist”.

Francesc esmenta com a exemple les Esglésies orientals, que “tenen unes tradicions pròpies, uns ritus litúrgics característics, però que mantenen la unitat de la fe. La reforcen, no la divideixen”.

“Si ens guiem per l’Esperit Sant, la riquesa, la varietat, la diversitat mai no provoquen un conflicte. L’Esperit ens recorda que abans que res som fills estimats de Déu. Tots iguals en l’amor de Déu i tots diferents”, ha apuntat el papa Francesc.

Finalment, el Papa convida a pregar a “l’Esperit Sant perquè ens ajudi a reconèixer el do dels diferents carismes dins de les comunitats cristianes i a descobrir la riquesa de les diferents tradicions rituals dins l’Església catòlica”.

El fil conductor del Vídeo del Papa d’aquest mes és la creu, símbol d’unitat i diversitat: una creu que apareix en portes, muntanyes, esglésies, per mostrar la riquesa de les diferents comunitats cristianes, precisament en les seves diferències.

Per això el Vídeo del Papa acaba amb la imatge d’una creu enorme formada per milers de cristians de diferents procedències, reprenent metafòricament la crida de Francesc perquè “la comunitat cristiana creixi com un sol cos, el cos de Crist”.

A l’hemisferi nord, el mes de gener està marcat per la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, que enguany se celebra amb el lema “Estimaràs el Senyor el teu Déu… i el teu proïsme com a tu mateix” (Lluc 10,27).

Et recomanem