“Calen programes, iniciatives que afavoreixin la inclusió”, ha dit el papa Francesc en l’edició del mes de desembre del Vídeo del Papa en la qual crida a pregar per les persones amb discapacitat. A través de la Xarxa Mundial d’Oració del Papa, el Sant Pare ha demanat “perquè les persones amb discapacitat estiguin al centre de l’atenció de la societat, i que les institucions promoguin programes d’inclusió que en potenciïn la participació activa”.

Aquesta intenció de pregària coincideix amb el mes en què l’ONU va establir el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre) amb l’objectiu de promoure’n els drets i el benestar. El papa Francesc ha insistit en el concepte de “capacitats diferents” per subratllar la gran contribució que pot aportar a la societat, la plena inclusió i valorització dels més fràgils.

Així ho testifiquen les imatges que acompanyen les paraules: històries diferents, unides per la capacitat de potenciar el talent de les persones amb discapacitat. Des dels atletes paralímpics que desafien amb èxit els seus propis límits a les diverses competicions internacionals, fins als amics de la Comunitat de Sant’Egidio que pinten obres d’art o serveixen a les taules d’un restaurant; des del jesuïta amb discapacitat visual, a un teòleg a Austràlia, fins a la monja amb síndrome de down compromesa a Lourdes, que van participar a l’Assemblea General del Sínode i que surten a la campanya #IamChurch del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida. El Vídeo del Papa d’aquest mes -realitzat en col·laboració amb el Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral- és un cant a la vida mateixa, així com una crida a canviar la nostra manera de pensar.

La societat i l’Església
Al món actual, ha denunciat el papa Francesc, algunes persones amb discapacitat “pateixen rebuig, basat en la ignorància o basat en els prejudicis, que els converteixen en marginats”. Per tant, és hora de “canviar una mica la nostra mentalitat per obrir-nos a les aportacions i obrir-nos als talents d’aquelles persones amb capacitats diferents, tant a la societat com dins de la vida eclesial”. El Papa demana a les institucions civils que donin suport als projectes de les persones discapacitades “amb l’accés a l’educació, a l’ocupació i als espais on s’expressa la creativitat” i amb “iniciatives que afavoreixin la inclusió”. A l’Església, no limitar-se a “eliminar les barreres físiques, sinó també assumir que hem de deixar de parlar “d’ells” i passar a parlar de “nosaltres””. A tots, doncs, ha reiterat que “calen cors grans que vulguin acompanyar”.

Una mirada més profunda
El Cardenal Michael Czerny, Prefecte del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, a propòsit del vídeo del Sant Pare per al mes de desembre, ha afegit: “La invitació del Papa a acollir les persones amb discapacitat a la vida de l’Església i de la societat és una gran ajuda per reconèixer el misteri que és cada persona. Jesús es va trobar amb persones marcades per la fragilitat física, psíquica i espiritual, i en elles va veure bellesa i promesa. Així, van percebre en Ell el misteri diví, van sentir la presència d’Aquell que salva, d’Aquell que és Pare. En un món on la productivitat sembla més important que l’ésser humà i la bellesa s’estandarditza dins de cànons comercials, la comunitat cristiana que resa guanya una mirada més profunda i lliure. L’Església no nega a ningú la participació, la Paraula i els Sagraments, però comparteix amb cada persona el camí adequat: les nostres societats, sovint poc inclusives, necessiten un compromís comú i concret perquè, seguint l’exemple de Jesús, es respecti la dignitat de tots i creixi la fraternitat”.

Et recomanem