La intenció de pregària del papa Francesc per a aquest mes de juliol és per la cura pastoral dels malalts. I precisament al sagrament de la Unció dels Malalts està dedicat El Video del Papa, que acompanya les paraules.

Al videomissatge, difós a través de la Xarxa Mundial d’Oració del papa Francesc demana pregar “perquè el sagrament de la Unció dels Malalts doni a les persones que el reben i als seus éssers estimats la força del Senyor, i es converteixi cada vegada més per a tothom en un signe visible de compassió i esperança”.

El consol, motor de l´esperança

“Quan el sacerdot s’acosta a una persona per donar-li la Unció dels Malalts, no està necessàriament ajudant-lo a acomiadar-se de la vida. Pensar així és renunciar a tota esperança. És donar per fet que després del capellà arriba l’enterramorts”, comenta el papa Francesc a l’inici del vídeo.

Els sagraments de l´Església són regals, les formes en què Jesús es fa present per beneir, animar, acompanyar, consolar. L’Església creu i confessa que el sacerdot ve a ajudar en administrar la Unció dels Malalts, un sagrament que ofereix consol als que pateixen una malaltia i als seus éssers estimats.

Un sagrament de dimensió comunitària

La invitació del Papa Francesc a la pregària de tota l’Església és una manera de fer visible que la Unció dels Malalts és un sagrament de naturalesa comunitària i relacional.

“En el moment del dolor i de la malaltia no estem sols: el sacerdot i els qui són presents durant la Unció dels malalts representen, en efecte, tota la comunitat cristiana que, com un únic cos ens reuneix al voltant de qui pateix i de els familiars, alimentant-hi la fe i l’esperança, i sostenint-los amb l’oració i la calor fraterna”, va afirmar el Papa davant milers de fidels en una audiència general el febrer del 2014, dedicada a aquest sagrament.

La proximitat de Jesús

Aquest sagrament assegura la proximitat de Jesús al dolor de qui jeu malalt o vell, l’alleujament dels seus patiments i el perdó dels seus pecats, però no és sinònim de rebre un miracle de sanació del cos ni de la mort imminent.

La Unció dels Malalts és, moltes vegades, el sagrament oblidat, o menys reconegut, va continuar el Papa. Tanmateix, “és Jesús mateix qui ve a alleujar el malalt, a donar-li força, a donar-li esperança, a ajudar-lo; i també per perdonar els seus pecats. I això és molt bonic!”, per això la seva importància pastoral.

Les imatges que acompanyen les paraules del papa Francesc -filmades en dues diòcesis nord-americanes: Allentown (Pennsilvània) i Los Angeles (Califòrnia)- posen en relleu precisament els diferents contextos en què es pot administrar el sagrament. Al vídeo, realitzat per un equip de professionals de l’Arxidiòcesi de Los Angeles, s’entrellacen dues històries aparentment molt diferents en edat i situació clínica del malalt, però unides per la gràcia del sagrament i el gran afecte dels éssers estimats que es reuneixen entorn del receptor.

Et recomanem