El Parlament atorgarà la medalla d’honor de la institució en la categoria d’or al Monestir de Montserrat, segons que ha acordat aquest dimarts 9 de juliol la Mesa per unanimitat a proposta del president, Josep Rull. L’acte de lliurament de la màxima distinció de la cambra es farà el 10 setembre a la tarda en el marc dels actes de la Diada Nacional de Catalunya.

El president Rull, que ha comparegut per informar sobre la concessió de la medalla, ha explicat que la distinció s’atorga enguany al Monestir de Montserrat coincidint amb l’inici dels actes de commemoració del seu mil·lenari i en reconeixement de “la seva contribució, i la de la comunitat benedictina, al llarg de la història de Catalunya”.

El president ha destacat la transcendència del monestir, que, més enllà de ser el “centre de devoció religiosa més popular dels catalans i les catalanes”, representa el “sentiment de catalanitat, d’arrelament a Catalunya, de tot un poble, de tota una nació”. En aquest sentit, ha remarcat que el monestir “sempre ha estat amb Catalunya i al costat dels anhels dels catalans” i que s’ha convertit en un “baluard en defensa de la llengua i la cultura catalanes i de les nostres llibertats col·lectives”.

Així mateix, Rull ha destacat que el monestir és a més un “exemple d’obertura a la societat i al món sencer”, i n’ha destacat el compromís actiu en “qüestions tan transcendents com la promoció del diàleg interreligiós, la cultura, la pau i la justícia social o la cura del medi ambient”.

El president ha conclòs que, per totes aquestes raons, “en aquest moment històric” en què es commemoren els mil anys de la fundació del monestir “des del Parlament volem reconèixer aquest llegat tan valuós i excepcional, i la seva capacitat de generar i transmetre l’esperança en la construcció d’un país i d’un món millors”.

Et recomanem