Corpus 2024, del 29 de maig a l’1 de juny, amb l’ou com balla i una catifa floral.

El claustre de Sant Miquel del Seminari Conciliar de Barcelona (SCB) acollirà, per tercer any consecutiu, la celebració del Corpus cultural. Del 29 de maig a l’1 de juny es podran visitar, tant l’ou com balla com la catifa floral dissenyada pel seminarista Arturo Gavilán, inspirada en el salm 42,2: «Com la cérvola es deleix per les fonts d’aigua, també es deleix per tu la meva ànima, Déu meu». D’altra banda, és molt recomanable que visiteu, el diumenge vinent, l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, i els carrers del centre de la vila de Sitges, perquè tindrà lloc una celebració ben lluïda de la diada de Corpus.

La novetat d’enguany és el programa d’actes d’aquest dijous 30 de maig. A les 17.30 h, col·loqui  L’ou com balla en el Corpus, a càrrec de Jordi Font i Nil Rider, moderat per la responsable de publicacions del Centre de Pastoral Litúrgica (CPL), Maria Guarch. En acabat el col·loqui, cap a les 18.30 h, concert a càrrec del Cor Xera.

Per fer l’ou com balla en un context de sequera, s’ha habilitat un circuit tancat amb aigua de pluja recollida aquests últims dies que, posteriorment, es reutilitzarà per regar les zones verdes de l’edifici. El guarniment de l’ou com balla el fa PSM Viver del Rec i la catifa floral la duran a terme els col·laboradors del Seminari i seminaristes.

Amb aquesta tradició, tan arrelada a la nostra ciutat de Barcelona, s’obre l’edifici del Seminari Conciliar de Barcelona (SCB) per apropar-lo a la ciutadania, mostrar-ne el patrimoni, la vida acadèmica i els serveis que s’ofereixen, per prendre consciència que «el cor de la Diòcesi», el Seminari, batega amb ritme.

L’horari de visita és dijous 30 i divendres 31, de 9 a 20 h; dissabte 1 de juny, de 9 a 13:30 h. L’accés és lliure.

Les institucions participants

Per tercer any consecutiu, les diferents institucions amb seu al Seminari col·laboren per fer possible aquesta activitat popular:

Ateneu Universitari Sant Pacià
Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona
Centre de Pastoral Litúrgica (CPL)
Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona
Secretariat Diocesà de Pastoral Familiar de Barcelona
Servei d’Acompanyament en el Dol i la Malaltia de Barcelona
Seminari Conciliar de Barcelona

Festa popular i litúrgica

L’ou com balla ens ensenya la màgia de la senzillesa. Aquesta manifestació, pròpia de la festa de Corpus, ha esdevingut amb el pas dels anys un símbol de la identitat festiva. Els elements de l’ou com balla són l’ou, l’aigua i l’abundor de flors, tots tres amb interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l’estació primaveral en plena vitalitat. Popularment, l’ou com balla representa la sagrada forma dins una rica custòdia ornada amb pedres precioses.

El brollador del claustre de la catedral de Barcelona i la Casa de l’Ardiaca són els indrets tradicionals on trobarem l’ou com balla. Enguany, el claustre de Sant Miquel del SCB, situat a l’Eixample, se suma per tercera vegada a la llista de 24 patis i claustres d’encís on l’ou balla a la font. 

Et recomanem