El papa Francesc va mantenir el diumenge 5 de novembre passat, a la tarda, una conversa telefònica amb el president iranià, Ebrahim Raisi. Matteo Bruni, director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, va confirmar que el diàleg va tenir lloc aquest diumenge 5 de novembre a petició del cap d’Estat de l’Iran.

La pàgina web de la presidència iraniana informa que Raisi va valorar les crides del Sant Pare a un alto el foc a Gaza. Una crida repetida el diumenge 5 de novembre passat a l’hora de l’Àngelus dominical en què el papa Francesc va dir:

“No deixo de pensar en la situació greu de Palestina i Israel, on tantes persones han perdut la vida. Si us plau, prou, en nom de Déu: demano un alto el foc!”
Espero que es recorrin totes les vies per evitar tant sí com no una escalada del conflicte, que es puguin socórrer els ferits i que les ajudes arribin a la població de Gaza, on la situació humanitària és gravíssima. Els ostatges han de ser alliberats immediatament.

“Entre ells també hi ha molts infants, que tornin amb les famílies! Sí, pensem en els nens, en tots els nens implicats en aquesta guerra, així com a Ucraïna i altres conflictes: s’està matant el seu futur. Preguem perquè es tingui la força de dir ‘prou’”.

El 30 d’octubre passat s’havia mantingut una conversa telefònica entre monsenyor Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats i les Organitzacions Internacionals, i Hossein Amir-Abdollahian, ministre iranià d’Afers Estrangers, també a petició de l’Iran.

En aquella conversa, havia informat Matteo Bruni, monsenyor Gallagher havia expressat “la preocupació greu de la Santa Seu pel que està succeint a Israel i Palestina, reiterant l’absoluta necessitat d’evitar l’ampliació del conflicte i d’assolir una solució de dos Estats per una pau estable i duradora a l’Orient Mitjà”.

Els darrers dies es van anunciar altres converses telefòniques del papa Francesc: el 2 de novembre amb el president palestí Mahmud Abbàs, el 26 d’octubre amb el president turc Recep Tayyip Erdoğan i el 22 d’octubre amb el president nord-americà Joe Biden. El Pontífex havia indicat, entre altres coses, la necessitat de trobar vies per a la pau i esperança d’aconseguir una solució de dos Estats amb un estatut especial per a Jerusalem.

Et recomanem