Avui, 1 de setembre, se celebra la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació i es dona inici al “Temps de la Creació”, que s’allarga fins al 4 d’octubre, festivitat de sant Francesc d’Assís.

Tot va començar ja fa més de 30 anys, quan el Patriarca Ecumènic Dimitrios I va proclamar en 1989 el dia 1 de setembre com a Dia de Pregària per la Creació. Altres grans esglésies europees van assumir aquesta celebració en l’any 2001 i el mateix papa Francesc ho va fer per a l’Església Catòlica l’any 2015. En els darrers anys, diverses declaracions, com la dels bisbes catòlics a Filipines, l’any 2003, la Tercera Assemblea Ecumència Europea de Sibiu en 2007 i el Consell Mundial de les Esglésies en 2008, han volgut cridar l’atenció perquè no fos només una jornada, sinó un període de duració, i així ha nascut el “Temps de la Creació”, que ve a ser un mes, fins la festivitat del sant que anomenava els astres “germà sol, germana lluna”.

Durant l’edició de 2020, malgrat les condicions excepcionals que vivíem, es van realitzar més de 120 activitats per tota la geografia espanyola, des de vetlles de pregària, a xerrades, conferències, peregrinacions, i molts bisbes, mitjançant les seves cartes pastorals, animaven a sumar-se a l’esperit del Temps de la Creació.

Les diòcesis de la Província eclesiàstica de Barcelona, és a dir, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa, estan organitzant diverses iniciatives que tindran com a seu la Basílica de la Sagrada Família: una sèrie de catequesis, en diversos espais del temple, per apropar-se a la Creació des de la perspectiva de Gaudí, i una trobada ecumènica, amb la participació de les confessions ortodoxa i protestant i dels bisbes catòlics.