Avui, 1 de setembre, la família cristiana celebra la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació, i fins al dia 4 d’octubre s’estèn l’anomenat Temps de la Creació, celebració global de pregària i acció per protegir la nostra llar comuna, per tenir cura de la creació, perquè som cocreadors i alhora part de tot el que Déu ha fet i el nostre mateix benestar està entrellaçat al benestar de la Terra.

Aquest període va ser establert així l’any 1989 pel Patriarca Ecumènic Dimitrios I, quan va proclamar el primer dia de setembre com el Dia de Pregària per la Creació per a tots els ortodoxes. Anys després, el Consell Mundial de les Esglésies va estendre la celebració fins a la festa del patró del medi ambient, sant Francesc. Per la seva banda, l’any 2015 el papa Francesc va fer oficial el Temps de la Creació per a l’Església Catòlica Romana.

Les iniciatives de pregària i d’acció que es desenvolupen durant el Temps de la Creació naixen de la iniciativa de les comunitats cristianes d’arreu del món i són coordinades per un comitè directiu ecumènic, que es va crear per ajudar als cristians de tot el món a complir el propòsit d’aquest temps. Tu també tens la possibilitat de promoure una iniciativa, amb la teva parròquia, comunitat, moviment…! Pots inspirar-te en els recursos i materials que trobaràs al web del Temps de la Creació.

El tema d’aquest 2022 és “Escolta la veu de la creació” i el símbol escollit la bardissa que cremava però no es consumia. Actualment, la gran quantitat d’incendis no naturals és un signe dels efectes devastadors que el canvi climàtic té sobre els més vulnerables. La creació crida mentre els boscos crepiten, els animals fugen i les persones es veuen obligades a emigrar a causa del foc de la injustícia. En canvi, el foc que va cridar Moisès mentre tenia cura del ramat en el mont Horeb no va consumir ni destruir la bardissa. A partir d’aquesta imatge, s’ha creat també un himne que pots escoltar en diverses llengües:

Al mes de juliol la Santa Seu va fer públic el missatge del Papa per a la Jornada Mundial de Pregària per la cura de la creació, que serveix de guia també per a tot el Temps de la Creació. Com recorda el papa Francesc a l’inici del seu missatge, «aquest temps és una oportunitat per a conrear la nostra “conversió ecològica”, una conversió encoratjada per sant Joan Pau II com a resposta a la “catàstrofe ecològica” anunciada per sant Pau VI ja el 1970». En el seu missatge esmenta dos esdeveniments de la propera tardor: la cimera COP27 sobre el clima, que se celebrarà a Egipte el novembre de 2022, i la cimera COP15 sobre la biodiversitat, que se celebrarà el desembre al Canadà.

Per la seva banda, la Conferència Episcopal s’uneix a la Jornada Mundial de Pregària i al Temps de la Creació amb un missatge de la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social titulat «Crisi energètica, pau I cura de la creació», on s’aborda també la qüestió de la crisi alimentària.

Et recomanem