Un espai de formació integral, de convivència, de discerniment i creixement com és el seminari, tampoc està exempt dels interrogants que tots ens plantegem en començar un nou curs en aquest mes de setembre, després del període vacacional. 

En aquests dies, del 2 al 4 de setembre, s’està realitzant la trobada d’inici de curs amb els seminaristes de Barcelona i Sant Feliu de Llobregat, al mateix edifici del Seminari Conciliar i no en una casa d’espiritualitat a la Cerdanya, com venia essent costum.

Per part de la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, entren ara dos seminaristes, el Toni Oia, de Sant Boi de Llobregat, i el Mateo Gómez, de Vilafranca del Penedès. A ells els hem preguntat amb quins ànims comencen vida i formació al seminari. És un pas important, en qualsevol moment, i potser una mica més coratjós en l’actual context. Ningú no té respostes tancades avui dia, però les seves traspuen confiança, disponibilitat, joia.

«Jesús es girà i, en veure que el seguien, els preguntà: – Què busqueu? Ells digueren: on vius? I Jesús respongué: – Veniu i ho veureu.» (Jn 1,38-39). Davant d’aquest missatge, d’aquesta invitació, em sento com un deixeble més, amb l’impuls de continuar el camí del discerniment vocacional dins el Seminari. Si el Senyor m’està cridant, Ell posa els mitjans de moltes maneres. L’espai de formació al Seminari és mitjà i oportunitat. Ja fa un parell d’anys que vaig començar el discerniment vocacional a partir de l’opció diaconal. I en aquest discerniment rebo aquesta proposta que respon a la crida. Déu, a través de mediacions, la confirma: «veniu i ho veureu». És una crida dinàmica. Ell crida, jo responc. Com deia sant Ignasi de Loiola, «si ve de Déu, serà». Continuo un nou camí amb entusiasme, amb por, amb confiança, amb agraïment pels dons rebuts i amb esperança.

I tot això arriba quan estem vivint un temps històric, ple d’unes dificultats de les que mai havíem pensat que seríem protagonistes. La pandèmia ens col·loca a tots a ratlla, ens situa dins un escenari insòlit. Hem d’afrontar encara moltes realitats, però hem de ser responsables i fer front amb determinació. És imprescindible que siguem conscients de les penalitats que moltes persones pateixen.

Ser seminarista l’any de la Covid19, no deixa de ser també un signe: per què ara Senyor? Just aquest any, fora d’eixamplades, amb estretor, amb incertesa, gairebé vivint dia a dia. Sense poder fer grans plans. És aquest el signe de la humilitat? Amb aquest interrogant enceto una nova etapa sabent que estem sempre en presència de Déu.

Toni Oia Gómez


 

Sincerament començo aquest curs confiant en el Senyor, en la seva Misericòrdia i en què ens ajudarà a poder seguir endavant malgrat la situació que estem vivint. No amago la meva preocupació en alguna ocasió, quan escolto casos de rebrots i tota la pesca, però fa poc vaig escoltar unes paraules que em van fer pensar i és que la por ens paralitza… en canvi l’esperança ens mou a viure confiats en Déu.

Aquesta opció de vida, deixar-ho tot pel Regne de Déu , avui en dia pot semblar una bogeria, però diuen que el món està ple de bojos i si és per aquesta causa, amb molta alegria dic que entro al seminari novament, amb més seguretat, plenament entregat al Senyor i al servei de la seva Església.

Aquest temps en què he estat madurant i discernint la meva vocació, m’he adonat que la crida no ha estat silenciada per molt que volgués, tot el contrari, la relació amb Crist ha crescut molt més del que em pensava. Demano que pregueu molt per nosaltres, els seminaristes, que nosaltres preguem per les comunitats del nostre bisbat.

Mateo Gómez Bernal


 

  • Els seminaristes de la Província Eclesiàstica de Barcelona que ja han acabat els estudis de filosofia i teologia i estan en l’etapa pastoral van realitzar una setmana d’exercicis espirituals del 23 al 28 d’agost, a Caldes. De la nostra diòcesi van participar Xavier Montané, Joan Francesc Cortès i Samuel Gutiérrez.
  • El 10 de setembre, a les 19.30h, hi haurà la celebració d’inici de curs al Seminari Conciliar, amb l’eucaristia concelebrada pels bisbes de Barcelona i Sant Feliu de Llobregat i del sopar de germanor. Dilluns 14 començaran les classes a la facultat.