És el lema de la 106a Jornada Mundial del migrant i refugiat, que se celebra el proper diumenge 27 de setembre.

El papa Francesc, en el seu missatge per aquesta commemoració, ens exhorta a descobrir i conèixer més a fons la realitat dels desplaçats interns. L’Església pren la definició establerta per l’ACNUR sobre els “desplaçats interns”:

Son les persones en moviment, vulnerables i oblidades de la nostra època. S’han vist forçats a fugir, abandonant les seves llars o llocs de residència habituals, sobretot com a resultat o per evitar els efectes de conflictes armats, situacions de violència generalitzada, violacions de drets humans o desastres naturals o provocats per l’home, però que no han creuat la frontera d’un Estat reconegut a nivell internacional.

El missatge del papa Francesc per a la Jornada Mundial del migrant i refugiat 2020 es va fer públic amb data 13 de maig. Des d’aleshores, la Secció Migrants i Refugiats del Vaticà, cada mes ha anat desenvolupant els temes que tracta el Sant Pare en el seu missatge mitjançant un vídeo, que recull també testimonis de diversos llocs del món. Els punts desenvolupats són:

conèixer per comprendre,

apropar-se per servir,

escoltar per reconciliar-se,

compartir per créixer i

involucrar per promoure.

Per acabar el seu missatge, el papa Francesc escriu una pregària, que li ve suggerida per l’exemple de sant Josep, que es va veure obligat a fugir a Egipte per salvar l’Infant. Fem-la nostra en aquesta Jornada:


Pare, vós vau encomanar a sant Josep el més valuós que teníeu: l’Infant Jesús i la seva mare, per a protegir-los dels perills i les amenaces dels malvats.

Concediu-nos també a nosaltres de poder experimentar la seva protecció i la seva ajuda. Ell, que va patir el sofriment de qui fuig a causa de l’odi dels poderosos, feu que pugui consolar i protegir tots els germans i germanes que, empesos per les guerres, la pobresa i les necessitats, abandonen la seva casa i la seva terra per a posar-se en camí, com a refugiats, cap a llocs més segurs.

Ajudeu-los, per la seva intercessió, a tenir la força per a continuar endavant, el consol en la tristesa, el valor en la prova.

Doneu als qui els acullen una mica de la tendresa d’aquest pare just i savi que va estimar Jesús com un fill veritable i va sostenir Maria durant el camí.

Que ell, que es guanyava el pa amb el treball de les seves mans, pugui proveir del necessari als qui la vida els ho ha pres tot, i donar-los la dignitat d’un treball i la serenitat d’una llar.

Us ho demanem per Jesucrist, el vostre Fill, que sant Josep va salvar en fugir a Egipte, i per intercessió de Maria Verge, a la qual va estimar com espòs fidel d’acord amb la vostra voluntat. Amén.