Gairebé 2.200 persones de la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat van omplir la Basílica de la Sagrada Família el passat diumenge 18 de setembre, a les 18h, per celebrar junts el que ha significat la primera etapa del Sínode, en els àmbits de les parròquies i els arxiprestats.

Agraïment

El to era també d’acció de gràcies: un agraïment mutu i sobretot a Déu, per l’experiència viscuda. Aquest ambient festiu es podia percebre des que els fidels van començar a arribar al temple, provinents dels quatre racons del Bisbat: des de Cubelles a Monistrol de Montserrat, des de La Llacuna al Prat de Llobregat, en mitjans de transport públic, autocars o cotxes particulars.

Celebració del camí sinodal

Que l’eucaristia celebrada a la Sagrada Família està relacionada amb el sínode 2021-2023 “Per una Església sinodal” es va fer evident des de l’inici de l’acte, amb la processó d’entrada, formada per una porció del Poble de Déu, ja que, juntament amb els celebrants, hi havia una representació de laics, que recordava el logo del Sínode: persones de diverses edats, condicions i vocacions, que caminen plegades, guiades per l’Esperit Sant.

Després de la salutació inicial de la missa, es va presentar un resum sintètic del treball diocesà realitzat per al Sínode. Va ser una exposició conduïda pels membres de la Comissió diocesana del sínode, formada per tres sacerdots i quatre laics, que breument van transmetre als assistents una relectura de l’experiència sinodal viscuda; les aportacions de tots els grups sinodals que han treballat al bisbat, tant en els aspectes positius com en els negatius; les conclusions destil·lades en deu idees clau; per últim, les properes passes per seguir caminant, orientades a mantenir la tensió sinodal i a créixer en sinodalitat.

Les conclusions de la fase diocesana del sínode s’han recollit també en un senzill quadern que els presents a la Sagrada Família van rebre durant la celebració, editat amb una introducció del bisbe Agustí Cortés que enriqueix i orienta el mateix document de les conclusions, perquè sigui una eina útil per a la seva aplicació. Per altra part, les conclusions en format íntegre són consultables al web del Bisbat.

“Treballadors i administradors”

El bisbe Agustí Cortés Soriano va començar la seva homilia posant en evidència l’experiència eclesial rellevant que s’ha viscut a l’Església universal i a l’Església local de Sant Feliu de Llobregat en aquest Sínode en curs. Després, comentant el fragment de l’Evangeli proclamat durant la missa, va descriure les característiques dels seguidors de Jesús, que, segons diversos passatges evangèlics, són “treballadors i administradors”, i no amos, ja que aquest paper és el de Déu. «Aquest Senyor, lluny d’explotar els seus servents, ens ha revelat qui és realment -deia el bisbe Agustí-: el Senyor és Déu amor misericordiós». A partir d’aquí, l’actitud de qui se sent administrador és una crida fonamental a saber viure del do i les virtuts a practicar per part d’ell són l’acollida, la docilitat i l’agraïment.

I va acabar la seva prèdica amb una referència al futur immediat: «És hora de mirar el futur. Amb una mirada que parteix del que avui som com a Diòcesi. (…) Així com Déu va posar a les mans de tots nosaltres la nova Diòcesi, i els seus dons segueixen essent repartits a tots, així el nostre futur serà el que entre tots, amb la seva gràcia, arribem a fer».

Compromesos amb Càritas

El temple de la Sagrada Família fou anomenat ja en els seus inicis la catedral dels pobres. El desig de l’Església de Sant Feliu de Llobregat és caminar sinodalment escoltant la Paraula, anunciant Jesucrist vida del món, arrelada en l’eucaristia i servint els pobres. Per això, la col·lecta de la missa s’ha destinat a Càritas diocesana de Sant Feliu de Llobregat, per als  programes d’atenció a persones migrades.

Seguir caminant

En l’any que la Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat ha celebrat els seus 18 anys de vida, ha començat el curs amb empenta i il·lusió, amb aquest pelegrinatge-celebració a la Sagrada Família de Barcelona. Així ho demostren les reaccions dels participants, que han valorat positivament l’acte:

Una celebració molt maca, ha estat bonic trobar-nos tanta gent del bisbat aquí, aquest espai inigualable, molt agraïts!”

“Ha sigut un escalf molt d’agrair aquesta trobada. Quan entres és un espectacle de color mediterrani total i l’escalf de la gent et fa començar el curs amb molta empenta. Treballem molt el Sínode i endavant.”

“La celebració ha estat coherent amb el camí que hem fet a la nostra diòcesi en aquesta etapa sinodal. He gaudit escoltant aquestes paraules d’enviament. Tot el que estem fent és un punt de partença hem d’anar transformats ens hem de convertir, personalment i les nostres estructures, per tal d’esdevenir encara més una església sinodal.”

“L’Esperit ens ajuda a fer un camí com a església particular del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Hem d’estar atents als signes dels temps i per això, obrir el nostre cor, oferir la nostra disponibilitat i ser conseqüents amb la fe que professem.”

Et recomenem