Una trentena de rectors i responsables de la pastoral dels santuaris de les diòcesis amb seu a Catalunya i les Illes Balears han participat, del dia 19 al 21 de febrer, en la quaranta-cinquena edició de la Trobada de santuaris, que en aquesta ocasió s’ha celebrat a l’arxidiòcesi de Tarragona.

Les jornades van començar el dilluns dia 19 de febrer a la Casa Sant Josep dels Germans de la Salle, a Cambrils. Allà, els participants van ser acollits pel P. Joan Maria Mayol, o.s.b., director del Secretariat Interdiocesà de Santuaris. A continuació va tenir lloc una conferència a càrrec de Mn. Joan Àguila, vicari general de l’arxidiòcesi de Tarragona i director del Secretariat Interdiocesà de Catequesi.

Mn. Àguila va parlar sobre l’acolliment i la iniciació del procés catequètic des dels santuaris, prenent com a punt de partida la realitat emergent que cada vegada hi ha més persones adultes que demanen el baptisme i, com a Església, tenim el repte d’acollir-les i acompanyar-les en el seu camí de fe. Així, va presentar alguns aspectes al voltant d’aquest acompanyament, com ara les característiques que hauria de tenir l’acompanyant, l’itinerari a seguir, la implicació de la comunitat i el seguiment després d’haver rebut els sagraments.

A partir de la conferència, els participants van analitzar les fortaleses, les debilitats, les amenaces i les oportunitats dels santuaris, especialment pel que fa a l’acolliment espiritual d’aquelles persones que s’hi apropen.

El primer dia de la trobada va finalitzar a Reus, on els assistents van gaudir d’una visita guiada al Gaudí Centre de Reus, on van conèixer de més a prop la figura de l’arquitecte Antoni Gaudí. Finalment, van celebrar la pregària de vespres i l’eucaristia a l’església prioral de Sant Pere Apòstol de la ciutat.

Visites als santuaris marians de l’arxidiòcesi de Tarragona

El segon dia d’aquesta trobada va començar al Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus. Allà, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va presidir la celebració eucarística. Durant l’homilia, va convidar els responsables dels diferents santuaris a vetllar per l’atenció espiritual d’aquests temples. Seguidament, l’administració del Santuari va oferir una explicació sobre la història de l’aparició de la Mare de Déu i de la devoció a la patrona de Reus, i els participants van poder pujar al cambril per a venerar-la.

La segona parada del dimarts va ser a la Catedral de Tarragona, on el delegat diocesà per a la cultura i director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, va oferir una interessant visita guiada al voltant dels espais més destacats del conjunt catedralici i la seva interpretació des de la vessant catequètica, esdevenint un exemple de com es pot evangelitzar a través del patrimoni cultural de l’Església.

Després d’aquesta visita, els participants es van desplaçar al Santuari de la Mare de Déu de Loreto de Tarragona, on el P. Mario Buonanno, r.c.j., va explicar la història del santuari i també la intensa activitat pastoral que s’hi desenvolupa, sempre vinculada i coordinada amb la Parròquia de Sant Cosme i Sant Damià del Molnars. A més, també va exposar el projecte d’acompanyament que hi duen a terme, el Telèfon de l’Amistat, i l’estreta col·laboració amb els Amics de Loreto.

El darrer santuari que es va visitar en aquest segon dia de la trobada va ser el de la Mare de Déu del Lledó de Valls, on el P. Ramon Olomí, c.m.f., va exposar el seu testimoni com a rector d’un santuari que, a la vegada, és una parròquia. En aquest sentit, va parlar sobre els diferents àmbits de la pastoral, especialment pel que fa a l’acolliment i a la iniciació del procés catequètic, i també la celebració sacramental i l’acció caritativa. L’estada a Valls va cloure amb la visita i la pregària de vespres a la Parròquia de Sant Joan Baptista, on es venera la Mare de Déu de la Candela.

I ja en el darrer dia de les jornades, els responsables de la pastoral dels santuaris van poder conèixer l’Any jubilar que s’està celebrant a Bellpuig amb motiu del 400 aniversari de la primera arribada del Sant Crist de Bormio, gràcies a la presència d’una representació de la Confraria del Sant Crist de Bormio de Bellpuig, que van exposar les principals activitats que s’estan organitzant.

D’altra banda, a partir de les conclusions del treball dut a terme en el primer dia, els diferents responsables dels santuaris van participar en una dinàmica per a escollir propostes concretes per a dur a terme durant el proper any, que es farà la quaranta-sisena edició d’aquestes jornades interdiocesanes.

Finalment, el nostre bisbe Agustí Cortés, responsable del Secretariat Interdiocesà de Santuaris, es va fer present en aquest darrer dia. El bisbe Agustí va adreçar unes paraules als participants, i va remarcar la importància de vincular sempre l’activitat pastoral i l’acolliment espiritual dels santuaris a les parròquies de referència. A més, va presidir l’eucaristia a la capella de la Casa de Sant Josep.

Et recomanem