
Comencem el mes de setembre amb la Festa de la Creació, també coneguda com a Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació, que dona inici al Temps de la Creació 2023, amb el lema “Que la justícia i la pau flueixin”.
Aquesta iniciativa és la celebració cristiana anual per pregar i respondre junts al crit de la Creació; la família ecumènica de tot el món (catòlics, ortodoxos i protestants) s’uneix per escoltar i tenir cura de la nostra casa comuna, l’Oikos de Déu. Alhora, és un temps per reflexionar sobre les causes i els efectes que la devastació humana ha produït a la Terra.
El Temps de la Creació comença avui, dia 1 de setembre, i acaba el 4 d’octubre, festa de sant Francesc d’Assís, patró de l’ecologia, estimat per moltes confessions cristianes.
En el seu missatge per a la Festa de la Creació, el papa Francesc expressa, entre altres coses: “Que en aquest Temps de la Creació, com seguidors de Crist en el nostre camí sinodal comú, visquem, treballem i preguem perquè la nostra casa comuna estigui plena novament de vida. Que l’Esperit Sant continuï volant sobre les aigües i ens guiï a la ‘renovació de la faç de la terra‘”.
El lema escollit per a l’any 2023, “Que la justícia i la pau flueixin”, està pres de la referència bíblica del profeta Amós (Am 5, 24). Vol ser una crida a unir-se a la justícia i la pau, a assumir la justícia climàtica i ecològica, i a interaccionar amb les comunitats més afectades per la injustícia climàtica i la pèrdua de biodiversitat..
I en sintonia amb el lema, un “riu cabalós” és el símbol escollit per acompanyar aquest eslògan i representar la biodiversitat en risc.
Com a Poble de Déu, hem de treballar junts a favor de tota la Creació, com a part d’aquest riu cabalós de pau i justícia, per tal de fer convergir les diferents identitats individuals en un moviment més gran per la justícia, igual que els afluents que s’uneixen per formar un riu cabalós.
A més d’una tasca de sensibilització, la iniciativa també ofereix la possibilitat de fer diversos tipus d’activitats, com ara moments de pregària i tot un tipus de accions per la cura de la creació. A tall d’exemple, aquí van només algunes idees que es poden aplicar a les nostres comunitats o individualment:
- Organitzar un servei ecumènic de pregària
- Realitzar el propi moment de culte, la celebració de l’eucaristia… en un espai a l’aire lliure.
- Convocar una caminada o un pelegrinatge per la creació
- Incorporar en els propis actes el símbol del riu cabalós.
Són només unes pinzellades, perquè en realitat, més que muntar actes, es tracta de generar moments per fomentar l’escolta, en un esperit ecumènic, comprometent-nos amb l’acció profètica a favor de la nostra casa comuna. També, sentir-nos enfortits per una eco-espiritualitat que ens ajudi a assolir aquest compromís de responsabilitat envers la nostra terra.
Al web del Temps de la Creació es poden conèixer idees d’arreu del món i també registrar les pròpies propostes.
La iniciativa del Temps de la Creació compta amb un comitè directiu ecumènic, format per diverses organitzacions cristianes (catòliques, ortodoxes i reformades) i ecumèniques d’arreu del món. També disposa d’un comitè assessor que agrupa líders i representants del món cristià i ecumènic rellevants a escala internacional, així com amb una coalició de socis de mitjans de comunicació d’arreu del món.