Heroicament, i enmig d’un soroll eixordador, va tenir lloc l’acte que l’equip de Pastoral Obrera de Sant Feliu de Llobregat va celebrar el 25 d’abril passat, al Prat de Llobregat. Un acte que va posar l’accent en els accidents laborals i les malalties professionals, amb una primera part de taula rodona i una segona de pregària.

Un acte que es va voler fer a l’aire lliure, a l’atri de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau, que és al costat de la plaça de l’ajuntament del Prat de Llobregat. Els participants van poder experimentar els mals que l’excés de soroll causa a tants treballadors. Una bona colla van estar protestant davant de l’ajuntament amb botzines i altaveus. Van estar gairebé tres hores concentrats.

La Pastoral Obrera, més discreta, va començar la seva taula rodona, que va comptar amb l’aportació de dos companys de la CGT (Antonio Molina, responsable de Salut Laboral de la CGT al Baix Llobregat, que es va posar malalt i va enviar la seva comunicació per escrit i Andon); David Fernández, bomber en actiu i membre del col·lectiu “Bombers indignats”; Llum Mascaray, docent i membre d’USTEC-STEs (IAC) i Cristina Torres, secretària d’acció sindical de CCOO de Catalunya.

El 2023 van morir, a Catalunya, 120 persones per accidents laborals. Si fem el còmput a tot l’Estat, són 721 persones: gairebé dues cada dia. Una situació greu, clarament evitable, davant la qual no podem fer veure que no existeix. Els participants a la taula van assenyalar que no és que no estigui regulada la prevenció, sinó sobretot que no s’aplica o s’aplica malament.

De causes n’hi ha moltes: des de l’excés de confiança dels treballadors, a la manca d’inspeccions laborals, a la subcontractació excessiva o la poca o nul·la formació que s’imparteix. Per no parlar de tota l’economia submergida, que manté en els llimbs legals molts treballadors d’origen immigrant que tampoc no poden regularitzar la seva situació per manca de papers i que són els més exposats a males pràctiques causa d’accidents.

Tots els membres de la taula van coincidir a assenyalar que és tan imprescindible com possible acabar amb els accidents, i que el treball sindical sol ser garantia d’una reducció dràstica dels accidents.

Un color a part va tenir la intervenció de Llum Mascaray, que va centrar la seva intervenció en les causes d’estrès entre els docents i que acaben provocant la síndrome del “burnout”.

L’acte va finalitzar amb una breu pregària per les víctimes dels accidents laborals i per les seves famílies, així com per la nostra implicació i compromís en l’erradicació de les causes que els provoquen.

Et recomanem