El bisbe responsable de la Pastoral del Treball, Mons. Abilio Martínez Varea, i el director d’aquest departament, Antonio Javier Aranda López, signen un comunicat amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut al Treball, que se celebrarà el proper diumenge dia 28 d’abril. «Compromesos per la defensa de la vida a la feina, ens sentim cridats a acompanyar les víctimes» és el títol que encapçala aquest escrit.

Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball

Compromesos per la defensa de la vida a la feina, ens sentim cridats a acompanyar les víctimes

Durant molt de temps venim constatant com perdem, cada dia, entre dues i tres vides a la feina. És cert, i ens alegrem per això, que el 2023 hem experimentat un descens d’aquestes xifres negres. No obstant això, continua resultant aterridora la xifra de 721 persones que van perdre la vida a causa de la seva feina.

Més enllà de les estadístiques, ens preocupa l’extensió tan àmplia de la manca de salut laboral i, sobretot, les conseqüències devastadores que aquesta té a la vida de les persones treballadores i al de les seves famílies.

No són números, són persones

La vida amb majúscules es juga avui dia, també, als llocs de treball de les nostres empreses. El papa Francesc ens recorda que “no són números, són persones”.

Els números ens ajuden a apreciar la magnitud del problema a què ens enfrontem, però això no ens pot fer oblidar que parlem de persones, d’éssers únics. Quan ens apropem a la víctima d’un accident laboral, el primer que ens recorda és el dolor i la soledat amb què s’han d’enfrontar a aquesta situació i ens fa constatar la tragèdia personal i familiar que hi ha darrere de cada accident.

La cura de la vida humana passa per erradicar aquesta tragèdia, per identificar-ne les causes profundes i entossudir-se a eliminar-les des de tots els angles possibles. Ens hi va la vida.

No podem oblidar que hi ha persones que pateixen seqüeles físiques i psíquiques que els acompanyaran ja tota la vida. Famílies que es trenquen després de la pèrdua d’un dels seus membres, o el cop sobtat d’una discapacitat, una incapacitat laboral de més o menys grau… en definitiva, pel patiment d’un mal sobrevingut a les seves vides pel simple fet de sortir a el carrer cada matí a guanyar-se la vida.

Fermament compromesos amb aquesta causa

Com a Església, davant el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, fem una crida per promoure la defensa de la vida a la feina: denunciant la pèrdua de salut i de vides, creant consciència a la societat ia les nostres comunitats eclesials , acompanyant les víctimes en el dolor i donant suport a les seves justes reivindicacions.

Mons. Abilio Martínez Varea, bisbe d’Osma Soria i responsable de la Pastoral del Treball

Sr. Antonio Javier Aranda López, director del Departament de Pastoral del Treball de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE)

Et recomanem