Amb la carta apostòlica Patris corde (Amb cor de pare), que el papa Francesc va signar el dimarts d’aquesta setmana, dia de la Puríssima, el Sant Pare recorda el 150è aniversari de la declaració de sant Josep com a patró de l’Església universal i amb motiu d’aquesta ocasió, ha convocat un any dedicat especialment a ell, del 8 de desembre 2020 al 8 de desembre 2021.

Un pare estimat, tendre i obedient; que acull la voluntat de Déu i del proïsme; valent i creatiu, un exemple d’amor a l’Església i als pobres; un pare que ensenya el valor, la dignitat i l’alegria del treball; també, un pare a l’ombra, “descentrat” a favor de Maria i Jesús. Així és descrit sant Josep pel papa Francesc en la carta que recorda la declaració de pare putatiu de Jesús com a patró de l’Església universal per part de Pio IX, amb el decret Quemadmodum Deus, signat el 8 de desembre de 1870.

En el rerefons de la carta apostòlica del papa Francesc hi ha la pandèmia de la Covid-19 que ens ha fet comprendre la importància de la gent comuna, d’aquells que, lluny del protagonisme, exerceixen la paciència i infonen esperança cada dia. En aquest sentit, sant Josep és “l’home que passa desapercebut, l’home de la presència diària, discreta i oculta”, segons el papa Francesc.